Cultural Village Chess Tournament 2007

De kop is er af

Verslag ronde 1

Het paard is op de wagen, het startschot is gegeven, de kop is eraf. Kortom, er zijn genoeg synoniemen om aan te geven dat het 12e Cultural Village Chess Tournament (formerly known as Sonnevanck Toernooi) is begonnen.

 
Bert Kistjes verricht de opening   Jeroen van den Berg stelt
de deelnemers voor

Om even na 12:00 uur werd het toernooi geopend. Na de spreekbeurten van Bert Kisjes en Jeroen van den Berg mocht wethouder Spruit namens de gemeente Beverwijk het toernooi officieel openen. Dit in het bijzijn van een aantal sponsoren, genodigden en de pers. Zijn gloedvol betoog over het belang van dit toernooi werd gevolgd door een mooie gongslag. De arbiter Joost had speciaal voor dit doel een welklinkend stuk koper meegenomen. Het schaken kon beginnen. En het moet gezegd, er zit een leuke gemÍleerde groep spelers aan de borden. Van diverse sterkten en nationaliteiten.

 
Publiek en sponsors
 
  Publiek en sponsors
 
Openingswoord door de wethouder
van Beverwijk Wim Spruit
  Wim Spruit geeft het startsein

Tsja, en dan breken de doorgaans eerste wat saaie ogenblikken aan. Er heerst rust en stilte terwijl de combattanten hun aanvangszetten plegen, dan wel zich door de schijnbaar verplichte kost der theorie heenworstelen.
De mannen (waarom trouwens niet eens een toernooi met louter vrouwen?) hadden er duidelijk zin in vandaag. Iedereen leek goed uitgerust, zelfs Dorian Rogozenko die zondag toch een reis van 12 uur in de benen had; van RoemeniŽ via ItaliŽ naar Nederland.

 
Dorian Rogozenko   Thomas Willemze

Maar bij de spelers geen blijk van mededogen, geen remises. Wellicht dat de kilte in de goede en ruim opgezette speelzaal hier debet aan was. Julius Armas liep zowaar met jas aan van de tafel naar de kachel en weer terug.
Het was dus hakken geblazen vandaag. Het hout moest sneuvelen.

 
Dimitri Reinderman   Julius Armas

Helaas voor Djurre den Heeten was hij het vroegtijdig eerste slachtoffer van de dadendrang der Vikingen. Ralf Akesson liet zich het eerste punt van het toernooi goed smaken.

 
Ralf Akesson   Djurre den Heeten

Een lange zit volgde nog terwijl op alle borden de strijd in hevigheid los was gebarsten. Zie hiervoor de speelbare notaties op de site www.ssij.nl/partijen/cvct2007ronde1.htm.
Schaaktechnisch commentaar mag men verder niet van mij verwachten. Ik probeer mij op de sfeer te richten. En die was goed, zoals het bij dit leuke kleine toernooi past.

Een van de eerstvolgende partijen die eindigde was die tussen Robert Ris en Chiel van Oosterom. Onkundig van het feit dat Chiel zojuist had verloren, maar wel kundig van het laatste nieuws van Jeroen van den  Berg, liep ik op de jongeman af en feliciteerde hem. Een wat trieste blik was mijn deel, verbonden aan een stamelend:"maar ik heb verloren". Daarop kon ik hem het goede nieuws van Jeroen mededelen. Het bleek dat Chiel tijdens een toernooi in Hengelo zijn laatst benodigde IM-norm dacht te hebben gehaald. Echter, een aantal spelers was te laat verschenen door toedoen van derden (de bus had vertraging). Hierop deed men een beroep op overmacht wat werd gehonoreerd. Weg norm voor Chiel. Maar daar is beroep tegen aangetekend en tijdens het vandaag gehouden congres van de FIDE in Turkije is het beroep erkend. Dus ook Chiel is nu officieel IM. Het zij hem van harte gegund! Voor hem een zoete pleister op de wat zoute wonde der verlies. Nou nog de bijbehorende ratingpunten erbij en hij is helemaal het mannetje!

 
Chiel van Oosterom   Robert Ris

Zoals gezegd, louter winst/verlies partijen vandaag:

Dorian Rogozenko   -   Thomas Willemze      1 - 0
Ralf Akesson - Djurre den Heeten   1 - 0
Chiel van Oosterom - Robert Ris   0 - 1
Daan Brandenburg - Milen Vasilev   0 - 1
Dimitri Reinderman - Julius Armas   1 - 0

 
Daan Brandenburg   Milen Vasilev

De partijen werden door Het Paard van Ree "ingeklopt" en Reinderman ging op de fiets naar huis......?
Het was een mooie eerste dag.

Dennis Krassenburg
SSIJ