Cultural Village Chess Tournament 2007

De kop van Jut

Verslag ronde 3


Tsja, op elk toernooi kom je ze tegen. In Wijk aan Zee lijkt een duo zich te lenen om deze wat vervelende klinkende naam opgeprikt te krijgen. Je krijgt toch gauw het stempel van "loser" opgeprikt. Wat mij betreft volledig ten onrechte. Zowel Djurre den Heeten als Julius Armas laten, bij vlagen, echt mooi schaak zien. Vandaag had Djurre zomaar een halfje via pat kunnen veroveren. Lijkt raar tegen de jongeman Daan Brandenburg, maar ik heb wel gekkere stellingen in rook zien opgaan. Julius ging helaas wat met zijn Dame dwalen. Dat kan hij beter bewaren voor op zijn fraaie schaakcamping in Frankrijk lijkt me.

Ralf Akesson - Thomas Willemze

Trouwens, de benaming Kop van Jut zou de tegenstanders mogen doen sidderen. Jut was namelijk een moordenaar. Tijd voor een stukje geschiedenis. Na zijn dood in de gevangenis van Leeuwarden werd het lichaam van Henricus Jacobus Jut bewaard op sterk water. Na een lekkage bleek zijn hoofd vergaan. Maar Hollanders zijn handelslui, dus een kermisexploitant bedacht een attractie waarop men zich kon uitleven. De virtuele nationale woede op een moordenaar gekoeld op een slagpin. De Kop van Jut was geboren. Iedereen mocht erop los hakken.
Heren schakers, zij echter gewaarschuwd. Ik voorzie voor beiden nog een plaats in de analen van het CVCT als de Phoenix van Wijk aan Zee. Aanstaande vrijdag kan wel eens een dag van de waarheid worden. Armas tegen den Heeten en Reinderman tegen Rogozenko. Waarbij als gieren de lange Akesson en de kleine Vasilev op het vinkentouw gaan zitten loeren.
Is de middenmoot (rotwoord eigenlijk) niet leuk dan? Zeker weten van wel dus. Ook vandaag weer geen mededogen, geen vlotte remises. Alle borden in volle gloed. Er volgen dus nog meer dan interessante partijen.

Ralf Akesson   -   Thomas Willemze   1 - 0
Chiel van Oosterom - Dorian Rogozenko   0 - 1
Daan Brandenburg - Djurre den Heeten   1 - 0
Dimitri Reinderman - Robert Ris   1 - 0
Julius Armas - Milen Vasilev   0 - 1

Dennis Krassenburg
SSIJ / Paard van Ree