Cultural Village Chess Tournament 2007

Hoogspanning

Verslag ronde 8

Na een drukke werkdag toog ik opgewekt naar Wijk aan Zee. Vandaag stonden tenslotte weer mooie partijen op het programma. Café de Zon bleek druk bevolkt met Corus Chess medewerkers die dit toernooi leken te gebruiken voor hun jaarlijks uitje. Welhaast het voltallig Comité was aanwezig. Ik hoopte de Voorzitter te verleiden tot het doen van een mooie analyse van de partijen, maar dit werd breedlachend van de hand gewezen. Terecht denk ik, Dolf heeft minstens zoveel verstand van schaken als ik.

Ondertussen zat John van de Wiel aan de bar te verkondigen dat hij al sinds zijn schooltijd min of meer geobsedeerd is door statistieken en dergelijke zaken. Op mijn vraag wat iemand met een dobbelsteen gooit als hij 30 keer achter elkaar gooit moest John het antwoord echter schuldig blijven. Wie het wel weet mag meedingen naar de hoofdprijs van een biertje. Meer wel eerlijk spelen natuurlijk en het antwoord morgen voor 16:30 aan mij persoonlijk mededelen. Na een levendige discussie met deze voormalige Europese Jeugdkampioen (die trouwens Ralf Akesson als opvolger bleek te hebben) viel mijn oog op een ontspannen Djurre den Heeten die, midden in zijn partij, doodgemoedereerd aan de stamtafel een mandarijntje zat te villen. Kortom, de sfeer van het toernooi was zoals deze hoort te zijn: ontspannen.

Uiterlijk vertoon bleek, nadat ik een rondje langs de borden had gedaan. De atmosfeer in de speelzaal leek te snijden. De ontspannen houding van Djurre scheen een bepaald masochisme te verdoezelen. Na 88(!) zetten schudde hij de hand van de terechte winnaar Thomas Willemze. De arme Ton Duin mocht ze allemaal inkloppen. Applausje voor Ton. Triest vond ik de teloorgang van onze vriendelijke Bulgaarse deelnemer. Milen Vasilev moest een stuk inleveren bij Ralf Akesson en voor de derde achteropeenvolgende keer het begeerde punt aan de tegenstander laten. Dorian Rogozenko vs Robert Ris leek mij uiterst interessant, maar de stelling ging mijn beperkte breintje te boven. Ook die der beide spelers denk ik want het werd vlot remise. Hier kwam volgens mij pure toernooitactiek om de hoek kijken. Dit gold min of meer ook voor de partij tussen Dimitri Reinderman en Daan Brandenburg. Kijk maar naar de stand na de partijen van vandaag en het programma van morgen. De verdeling der ereplaatsen vindt pas morgen plaats. Niets is nog zeker. Morgen dus het finale onderscheid tussen de mannen en de jongens.

Komt allen kijken zou ik zeggen en ik stel voor de winnaar met gepaste eerbied te jonassen.

Thomas Willemze   -   Djurre den Heeten   1 - 0
Dorian Rogozenko - Robert Ris   ˝ - ˝
Ralf Akesson - Milen Vasilev   1 - 0
Chiel van Oosterom - Julius Armas   1 - 0
Daan Brandenburg - Dimitri Reinderman   ˝ - ˝

Dennis Krassenburg
SSIJ / Paard van Ree