Cultural Village Schaaktoernooi 2008

Een mooi begin

Verslag ronde 1

Dinsdag 18 november 2008 -En dat was het zeker. En daar kun je als organisatie alleen maar gelukkig mee zijn. Ik zal u daarom niet vermoeien met de gestreste perikelen die je als organisatie allemaal door mag maken. Uit vrije keuze ook nog. Wellicht dat ik op een later tijdstip uit kom huilen.

Nee, dit was weer een mooie en memorabele dag in de geschiedenis van het Cultural Village Schaaktoernooi. Alle spelers waren mooi op tijd in Wijk aan Zee gearriveerd én tijdig aanwezig voor de opening van het toernooi. Je komt het wel eens anders tegen. Maar goed, ik dreig af te dwalen.


Bert Kisjes opent het toernooi en memoreert Johan van Mil

Bert Kisjes, toch de mede-initiator van dit toernooi, had de schone taak het toernooi verbaal van start te laten gaan. Bert kan dat goed en keek terug naar de start van het toernooi in 1987. Daarbij verwijzend naar de oorspronkelijke bedenkers, de beruchte en memorabele "bende van Eindhoven". En daarvan dan weer Herman Grooten en Johan van Mil.
Met name werd door Bert stilgestaan bij Johan van Mil. In de schaakwereld zeker geen onbekende, en anders wel onvermijdelijk zichtbaar met zijn vrouw Erika (en hun hele schaakboekensantekraam) aanwezig op elk Corus Chess Tournament. Op 9 november is Johan, veel te jong, overleden. Weer een mooi mens minder... Ik raad u aan het relaas van zijn vrouw Erika hierover eens te lezen op hun website www.debestezet.nl. Mij liepen de rillingen over de rug.

Na dit emotionele betoog van Bert was het de beurt aan Jeroen van de Berg (toernooidirecteur) om de loting te verrichten. Hiertoe had Corus een tiental jubileumboeken van het Corus Chess Tournament ter beschikking gesteld.
Na een lichte lunch, door Ad en Carla bereid, hadden de spelers korte tijd zich voor te bereiden. Om exact half twee ging het toernooi van start. Hans Goossens van hoofdsponsor Corus was bereid om de eerste zet te doen. Voor Oleg Romanishin speelde hij 1. Pf3.


Hans Goossens verricht de eerste zet op het bord van Oleg Romanishin

Tsja, en begint het wachten weer. Hoort er nou eenmaal bij. Beetje rondlummelen, beetje kletsen met belangstellenden, beetje op de borden loeren.
En dan komen aan het eind van de middag de uitslagen binnendruppelen. Voorheen werden deze door Genoten van het Paard van Ree handmatig ingeklopt en daarna de wijde wereld ingezonden. Dat is dus niet meer nodig. We hebben nu, als reeds in het persbericht aangekondigd, de beschikking over een 5-tal elektronische schaaksets. Niet zonder slag of stoot, maar wel weer succesvol, door onze IT-tijger André Kunst aangesloten, bestuurd en bestierd. Alle partijen zijn nu live te volgen op de officiële toernooisite www.ssij.nl.

Het waren twee lange dagen, dus tot morgen maar weer.

Dennis Krassenburg