Cultural Village Schaaktoernooi 2008

Vrolijk verder

Verslag ronde 2

Woensdag 19 november 2008 - Er moest vandaag weer gewerkt worden. Door mij dan. Die schakers zitten hier toch deels voor hun hobby, toch? Maar akkoord, ze hebben een leuke hobby en sommigen vangen er ook nog geld voor. Weer anderen gaan daarnaar kijken en dan zijn er ook nog gevallen die er wat over willen schrijven. En dat wordt (hoop ik dan maar) door alle niet-genoemden gelezen.

Gisteren heb ik mij lichtelijk bezondigd aan wat algemeenheden, en daar was ik achteraf niet zo tevreden mee. Want degenen waar het allemaal om draait hebben toch recht op hun portie aandacht, nietwaar? Van de oude Oleg tot de jonge Anne, en alles wat zich daar tussen bevindt. Oleg, de oude rot in het vak, is een uiterst aimabel mens, zolang hij het maar naar zijn zin heeft. En dat wordt weer veroorzaakt door winstpartijen. De tegenpool zou Anne Haast kunnen zijn. Jong, meisje, laagste rating. Zij zou wellicht de beoogde Kop van Jut kunnen worden. Toch denk ik dat er straks zomaar een paar spelers zijn die zich in haar kunnen verslikken. Onderschatting kan zomaar op de loer liggen.


Anne Haast

Vandaag moest Anne tegen de vrolijke Deepan uit India. Van wat ik ervan heb gezien zeker geen onaardige partij van de jonge blom. Helaas leek het eindspel haar iets te machtig geworden en de eerste nederlaag van de dag was haar deel. Aangezien Deepan plots last van oprispingen bleek te krijgen heb ik hem meegenomen naar een arts en had zodoende ruim de tijd even van gedachten te wisselen. (Het gaat trouwens weer goed met de jonge IndiŽr, hoor.) Maar Deepan was vol lof over Anne en prees haar scherpte en vechtlust. Toch leuk om te horen nietwaar? Vooral omdat Anne tijdens het toernooi liefdevol door Lia (mijn echtgenote) wordt opgevangen. En we zitten niet te wachten op een depressieve puber. Al lijkt Anne ons daar het type helemaal niet naar.

Tsja, wat viel vandaag nog verder op. Oh ja: Djurre heb gewonnen! Onze lokale held had vandaag wit tegen de jonge Robin Swinkels. Speel deze mooie matpartij hier maar na en geniet. En kijk dan meteen even naar het dameoffer van Wouter Spoelman.... of was het een blunder van Fred Slingerland? Vreemd slot van deze partij!


Djurre den Heeten

Over de partijen Romanishin - Armas en Tan - Ikonnikov mag ieder zijn eigen mening vormen. Maar toch...wat is er mis de vriendelijke Rus? Hoogste rating en al twee remises aan de broek. Gisteren mocht Ikonnikov zich in de koude Russische handjes knijpen met het halfje. Vandaag leek hij door Tan, na de dameruil, gedwongen tot zetherhaling. Ik ga ineens zin krijgen in de partij Vyacheslav - Anne over een week.

Tussen de bedrijven door tracht ik van de aanwezigen een mening los te peuteren over het momenteel weer actuele Fischer Random Chess. Nou, die meningen lopen behoorlijk uiteen. Daar bericht ik later wel eens over.

Dennis Krassenburg