Cultural Village Schaaktoernooi 2008

Gespleten ronde

Verslag ronde 5

Zondag 23 november 2008 - In het warme café de Zon waren alle voorbereidingen voor een voorbestemde explosieve ronde reeds getroffen. Onder het genot van een mooie sneeuwstorm druppelden de spelers vanmiddag binnen. Niet allemaal helaas. Ikonnikov en Armas hadden deze winterse dag uitgekozen om te voldoen aan hun externe verplichtingen. Dus die hadden hun partij reeds afgelopen vrijdagavond gespeeld. Daar een comité uit Wijk aan Zee erin was geslaagd de eerste prijs te behalen in de nationale competitie Het Beste Buurtplan, was plots café de Zon voorbestemd als feestruimte. Feesten en schaken, allebei leuk, maar het gaat slecht samen. Gelukkig waren dorpsgenoten Wolter en Alie zo vriendelijk hun woonkamer ter beschikking te stellen om de partij Ikonnikov - Armas te laten plaatsvinden. Waarbij Wolter snedig bemerkte dat de gemiddelde rating in huis plots een behoorlijke, en welkome, stijging had ondergaan. Deze partij, gespeeld onder de zacht verwaaide klanken van de Dorpsfanfare, is het naspelen overigens meer dan waard! Julius was een blij mens na afloop.

De speelzaal Arbiter Joost Jansen

Met een evenzogoed redelijk gevulde zaal ging dus de 5e ronde van start. Mooie partijen in het vooruitzicht. Om te beginnen Deepan - Tan. Twee vrolijke persoonlijkheden tegen elkaar met slechts een halfje er tussen. Ik had persoonlijk meer vuurwerk verwacht, al was Deepan's matje erg mooi. In de partij Spoelman - den Heeten werd toch een beetje duidelijk waarom Wouter op de 1e plaats staat. Al werd hij in deze partij overduidelijk geholpen door een blunder van Djurre.
Hekkesluitster Anne Haast had zich goed voorbereid op een Spaanse partij tegen Romanishin. De sluwe Oleg gedroeg zich in deze echter als de beruchte inquisitie. Daarmee zijn tweede plaats op de ranglijst veiligstellend. Laatste partij van de dag was tussen Robin Swinkels en Fred Slingerland. Ingewikkeld zettenverloop waarbij remise welhaast uitgesloten leek. Weer ging Robin voor de volle winst, maar het zat er vandaag niet in.


Deepan Chakkravarthy

Morgen wellicht met vuurwerk tussen Romanishin en Spoelman en waarin Robin naar verwachting er weer vol in gaat. Ditmaal tegen Vyacheslav Ikonnikov. En wellicht kan Anne het aanzicht van haar resultaat wat draaglijker maken tegen Julius Armas?

Dennis Krassenburg