Cultural Village Schaaktoernooi 2008

Van dik hout ....

Verslag ronde 7

Dinsdag 25 november 2008 - Tsja, dat was een beste ronde schaak. Aan de laptoptafel trof ik een quintetje schaakjunks aan die lauw op mijn opgewekt Goedemiddag! reageerden. Gebiologeerd door hetgeen zich op de schermen afspeelden. En terecht. Alle partijen zinderend. Alle elementen voor emotie waren weer aanwezig. Zou Anne erin slagen van die hatelijke nul af te komen tegen haar clubgenoot Robin? Was het mogelijk dat Deepan zomaar Oleg zou verschalken? Fred zou ongetwijfeld zijn euforie van gisteren willen behouden, daar waar Matthew en Wouter gebrand zouden zijn op revanche. Tegen wie dan ook! Djurre zou vast verder willen doorstoten in de vaart der volkeren, net als Julius. En voor Vyacheslav werd het toch onderhand ook eens tijd echt te laten zien wie hij is. Kortom, alle ingrediŽnten voor een mooie ronde waren volop aanwezig. Nu kwam het aan op onderscheid.... die kleine gemene valletjes in het eindspel. De mogelijke blunders. De sfeer in de speelzaal was behoorlijk gespannen.

Hieronder een korte impressie van wat ik waargenomen heb. Zonder echte kennis van schaakzaken en zonder de tijd te hebben gehad me echt in de partijen te verdiepen. Duidt het mij niet euvel waarde lezer.

Anne ging er weer volop in tegen Robin. Misschien toch weer een beetje tť? Een loperoffer in het eindspel gaf niet het beoogde resultaat, waardoor Robin opschoof naar de middenmoot. Allebei hanteren een speelstijl die ikzelf hogelijk waardeer. Deepan had een strakke partij tegen Oleg en beiden leken tevreden met het gedeelde punt. Deepan zegt nog steeds voor de toernooiwinst te gaan en lijkt te rekenen op de hulp van Djurre.....? Vyacheslav bleek zich te herpakken na een rijtje toch wat mindere partijen. De arme Fred Slingerland was het slachtoffer.


Vyacheslav Ikonnikov

Dan komen we aan twee partijen waar, om verschillende redenen, zeer veel van werd verwacht. Wouter was tenslotte hard op weg naar een uitstekend toernooiresultaat en daarmee de beoogde grootmeestertitel. Wetende dat hij wit had tegen Julius Armas reken je toch ergens op een winstpartij. Maar ja, daarmee reken je weer niet op Julius! Immer vriendelijk, rustig, doch onvoorspelbaar. Mooi positiespel. Een zeer verdiend punt voor onze Franse deelnemer. Wouter lijkt hiermee het zicht op een eindoverwinning wat kwijt te raken. En dan hadden we nog twee jongelingen in volle strijd. Tan vs den Heeten, bij tijd en wijle zeer spannend. Toch raakte Djurre een pion achter. Echter, zorgvuldig combinerend drukte hij Matthew door de vlag heen. En niemand kan zo intens verliezen als de arme Tan. Laten we hopen dat hij twee verliespartijen achter elkaar te boven komt. Wellicht een praatje met Anne houden? Petje af voor haar geestelijke weerbaarheid.


Julius Armas

De grootmeesters aan de leiding. Djurre trots in de achtervolging. Zo naar het eind van het toernooi wordt meestal duidelijk hoe de kaarten geschud zijn. Wie heeft er nog een Joker achter de hand?

Dennis Krassenburg.