Cultural Village Schaaktoernooi 2008

Oleg is back!

Verslag ronde 9

Donderdag 26 november 2008 - En dan snap je het wel. Oleg Romanishin is de winnaar geworden van het 13e Cultural Village Schaaktoernooi. Na 24 jaar keert de charmante Ukrainer terug op het hoogste podium. Maar niet zonder slag of stoot. Hoewel Oleg vrij eenvoudig van Djurre den Heeten won was tot het eind van de laatste twee partijen de spanning te snijden in café de Zon. Robin Swinkels had besloten zijn huid duur te verkopen tegen Deepan Chakkravarthy. Hetzelfde gold voor de geplaagde Wouter Spoelman tegen Vyacheslav Ikonnikov. Beide partijen eindigden echter in onontkoombaar remise.


Toernooiwinnaar Oleg Romanishin

Daarnaast waren alle toeschouwers eigenlijk overtuigd van winst, en anders zeker van remise voor Anne Haast. Een wat ongelukkige voortzetting in het eindspel deed de talentvolle jongedame echter de das om. Maar in de toekomst gaan we nog veel van haar horen. Ondanks wat gemor uit den lande was de organisatie zeer vereerd haar tot de deelnemers te mogen rekenen. Er was dit toernooi meer aanstormende jeugd te bewonderen. Zo zijn de partijen van Robin Swinkels en Matthew Tan tegen Romanishin zeker het naspelen waard. Djurre heeft op dit toch wel hoge podium best goed gepresteerd. Datzelfde gold ook voor Julius Armas. Hij leek dit jaar beter geconcentreerd.

Wouter Spoelman - Vyacheslav Ikonnikov Deepan Chakkravarthy - Robin Swinkels

Tijdens de traditionele slotmaaltijd (stamppot boerenkool met worst) werden, naast de prijsuitreiking door Jeroen van den Berg, mooie woorden gesproken door de heer Frowijn van de gemeente Beverwijk en Bert Kisjes.

Zo terugkijkend is de organisatie uitermate tevreden met het verloop van dit toernooi. Ondanks dat tijdens zo'n toernooi meestal de "doeners" duidelijk zichtbaar zijn, mag nooit het werk achter de schermen worden vergeten. Buiten de onvermijdelijk onontbeerlijke sponsoring is een toernooi als dit alleen mogelijk als de organisatie als team optreedt. En dat was ook dit jaar weer zeker het geval.

Toch wil ik even speciaal de aandacht vestigen op het feit dat, voor het eerst, de partijen live op internet waren te volgen. Dank aan onze hoofdsponsor Corus voor het ter beschikking stellen van het materiaal. En dank aan ons IT-wonder André Kunst voor de technische realisatie ervan. Mede ten gevolge hiervan prijst de organisatie zich gelukkig met de vele media aandacht. Zowel de (inter)regionale pers als vele internetsites hebben blijk van hun belangstelling gegeven.

Waarde Schaakvrienden, het is mooi geweest. Alle overig gewenste informatie is als altijd te vinden op de toernooipagina's: www.ssij.nl/cvt.

Tot volgend jaar!

Dennis Krassenburg