Cultural Village Schaaktoernooi 2009

Unieke opening van een schaaktoernooi

Verslag ronde 1

Dinsdag 17 november 2009 - Vandaag is de 14e editie van het Cultureel Village Schaaktoernooi in Wijk aan Zee van start gegaan. En dat ging niet zonder slag of stoot. Het is tenslotte niet niks, zo’n schaakevenement aftrappen. Maar goed laten we niet op de zaken vooruit lopen.

Nadat diverse leden van de toernooi-organisatie ervoor hadden gezorgd dat de speelruimte gereed was druppelden de deelnemers binnen. Sommige oudgedienden zoals Julius Armas en Yochanan Afek met een breedklinkend HALLO! Anderen wat schuchter. En Rick LaHaye al helemaal niet, maar die had beloofd wat later te komen.

Tevreden rondkijkend besloot Bert Kisjes dat het toch wel tijd werd de menigte welkom te heten. Dit in volgorde van de langst afgelegde weg naar Wijk aan Zee. Voor de buitenlandse deelnemers dan. Ook een welkomstwoord kent tenslotte zijn beperkingen. Waarna hij terzijde vrolijk aanmerkte dat de organisatie eventallig bleek te zijn aan het aantal deelnemers. Een organisatie die zich dit jaar uitgebreid wist met een extra arbiter (Gerda Schiermeijer) en een extra IT-tijger (Dennis Bruyn). Beiden zijn een meer dan welkome aanvulling! Ook verwees Bert maar weer eens naar de lange en mooie historie van dit toernooi.


Bert Kisjes

Na dit warm welkom was het de beurt aan de toernooidirecteur, Jeroen van de Berg, om de loting te verrichten. Ron Faber (Eurobaas voor intimi) had gezorgd voor een smakelijk aandenken voor elke deelnemer in de vorm van een fles regionaal bekend Ezelenbokbier. Onder de flessen lagen boekjes van de hand van Yochanan Afek (eindspelstudies) met een lotingnummer erin. Iedereen mocht vrij kiezen zoals bij een loting gebruikelijk.
En toen werd het leuk....


Ezelenbokbier

In verband met externe verplichtingen bleken namelijk twee partijen vooruit gespeeld te moeten worden. En dat is dan met een vrije loting best lastig. Jeroen had berekend dat er een kans van ca. 12 procent was dat het fout zou gaan. En dat is de goden verzoeken. Piet Peelen bleek een goede hand van kiezen te hebben waardoor het dus tot drie keer toe mis ging. Maar na heel wat gewissel met boekjes en flessen bier bleek er toch een echte loting tot stand gekomen. Wat zouden de kansen zijn dat zoiets drie keer mis gaat? John van der Wiel kan dit ongetwijfeld berekenen. Schaamrood op wat kaken, maar leuk was het wel. En uniek!


De loting

Na de bekende heerlijke lunch van Ad en Carla van Schie gingen ieders lijf en gedachten zijns/haars weegs alvorens het toernooi werkelijk aan te vangen. Hans Bakker, voorzitter van de SSIJ, was bereid gevonden de symbolische eerste zet te doen op het bord van Sjoerd en Daniel. Joost sloeg op de gong en het werd stil...... En dan willen de gedachten weleens afdwalen. Mijmeringen bijvoorbeeld over de historie van dit toernooi, hoe jong we in 1987 nog waren. En hoe oud we nu alweer lijken. Maar dan blijk ikzelf nog altijd jonger dan de grote Gert Ligterink. Er blijkt vandaag nogal gebeld te zijn naar deze altijd wat brommerig klinkende schaakgrootheid. En waarom? Gert is vandaag 60 jaar geworden.... jawel! Namens de organisatie onze gelukwensen!

En dan de partijen zelf. Vaste lezers van de afgelopen jaren weten inmiddels dat ik schaaktechnisch nogal tekort schiet. In ieder geval zoveel dat ik mij niet inhoudelijk aan de partijen waag. Maar, ondanks of dankzij de curieuze loting, stond vandaag meteen een klapper op het programma: Twan Burg tegen Sebastian Siebrecht. De twee hoogst genoteerden dus. Voor Twan zeker een partij van belang. Hij kan in dit toernooi zijn zo fel begeerde derde norm scoren tenslotte. En dan ga je met een overwinning op de hoogst geklasseerde toch lekker van start!


Twan Brug - Sebastian Siebrecht

De jonge Daniel Naroditsky daarentegen wacht nog steeds op zijn eerste norm. In de Verenigde Staten worden bijna geen tienkampen gespeeld en dat is volgens de FIDE toch een must om een norm te scoren. Tsja, wat doe je dan? Je kijkt moeders eens lief aan en vertrekt samen naar Europa om de zo fel begeerde punten te pakken. En dan kom je in de eerste ronde Sjoerd Plukkel tegen. Speel die maar eens na!
Wat loopt er verder zoal rond op dit toernooi? In ieder geval wordt de regionale eer hoog gehouden door Sjoerd Plukkel en Piet Peelen. In de gaten houden die twee! Julius Armas is er uiteraard ook weer. Vorig jaar speelde “Jules” een goed toernooi, hoe zou het nu gaan? En wat kunnen we verwachten van Arlette van Weersel? Gaat onze vriend Yochanan er eens fors tegenaan dit jaar? Zet Lars Ootes zijn nationale opmars voort? Lastig lastig, teveel variabelen met teveel onbekenden.

Het kan dus een leuk toernooi worden. Dat dan weer wel! En……live te volgen op www.ssij.nl !

Namens de organisatie,
Dennis Krassenburg

Oh ja, niet helemaal onbelangrijk; de uitslagen van vandaag:

Plukkel, Sjoerd   -   Naroditsky, Daniel   0 - 1
Peelen, Piet - LaHaye, Rick   ½ - ½
Brug, Twan - Sebastian, Siebrecht   1 - 0
Armas, Julius - Ootes, Lars 0 - 1
Afek, Yochanan - van Weersel, Arlette   ½ - ½