Cultural Village Schaaktoernooi 2009

Wie krijgt de roe en wie het suikergoed?

Verslag ronde 5

Zondag 22 november 2009 - Aangezien de Goedheiligman gisteren zijn officiele intrede in Wijk aan Zee heeft gedaan mag je toch hopen dat hij ook het piekerende schaakvolkje in café de Zon niet zal vergeten.

In ieder geval niet Wijk aan Zee als geheel. Nadat vorig jaar tijdens dit toernooi ons fraaie dorp al de eerste prijs had behaald met het Beste Buurtplan zijn we er dit jaar in geslaagd de Dorpsvernieuwingsprijs 2009 in de wacht te slepen. Dit moet haast wel mede te danken zijn aan de positieve invloed van dit schaaktoernooi. In dat geval kan volgend jaar ook “effies” de Europese Dorpsvernieuwingsprijs binnengehaald worden. Die verkiezing is waarschijnlijk ten tijde dit toernooi. En anders moet iemand dat maar regelen...

Arlette van Weersel arriveerde vroegtijdig met in haar kielzog een vijftallige fanclub. Bij nadere beschouwing bleek dit tevens een groep jongelui te zijn, die in het kader van hun studie aan de Johan Cruijff Academie eens kwamen kijken wat hun studiegenote zoal bezighoudt. En dan krijg je een prettige discussie over de wijze van focussen op een wedstrijd. En dan met name het verschil tussen een eenling en teamsport. In ieder geval was deze groep erg geinteresseerd in het doen en laten en de gedachtengang van schakers.

Klik op de foto voor een vergroting
Arlette van Weersel en haar fanclub op de achtergrond

En hoe ging het schaken vandaag dan wel?
Het was werkelijk een zeer aangename middag moet ik zeggen. Mooi schaak vandaag. Waarbij Siebrecht zo vriendelijk was om, indachtig de grondstelling van Het Paard van Ree, op te geven met zijn paard op A1. Mooi punt voor Lars hoor. En weer verloor Arlette van Weersel in vliegende tijdnood. Lijkt me toch iets om het eens binnen haar “Cruijff groep” over te hebben.... Sjoerd Plukkel slaagde erin om eigenlijk redelijk gedecideerd van Afek te winnen. Al bleef het wel oppassen op een ingevlochten matje. Maar dat lijk je wel aan Sjoerd over te kunnen laten.
De remise tussen Peelen en Armas.....ach hier valt eigenlijk niets over te melden.
Na het échèc van vrijdag een welkom halfje voor Julius.

Klik op de foto voor een vergroting
Sjoerd Plukkel

En dan de partij Burg – Naroditsky. Het bleek de laatste van de dag te wezen. Maar ja, grote belangen hè. Waar Twan Burg toch duidelijk gewonnen leek te staan, bleef de jonge Naroditsky met de moed der wanhoop naar een oplossing zoeken.  Eeuwig schaak geven bijvoorbeeld leek wel wat. Nou...een bloedstollend eindspel dus. Met een slordige 220 ELO punten achter wist Naroditsky toch leuk stand te houden tegen Burg. Diep respect voor de vechtlust van onze jongste deelnemer! Maar het Nederlands overwicht bleek toch iets te groot voor onze kleine Amerikaan. Het suikergoed van vandaag was dus duidelijk voor Twan Burg.

Klik op de foto voor een vergroting
Twan Burg

En de roe? Ach...daar gelooft toch niemand meer in.

De uitslagen van vandaag:

Burg, Twan - Naroditsky, Daniel   1 - 0
Armas, Julius - Peelen, Piet   ½ - ½
Afek, Yochanan - Plukkel, Sjoerd   0 - 1
van Weersel, Arlette - LaHaye, Rick   0 - 1
Ootes, Lars - Sebastian, Siebrecht   1 - 0

namens de organisatie,
Dennis Krassenburg