Cultural Village Schaaktoernooi 2009

Dit kan toch niet meer mis gaan…..?

Verslag ronde 6

Maandag 23 november 2009 - Zoals eerder gemeld was ooit de basisopzet van dit toernooi om jonge talentvolle schakers in Nederland de kans te geven een  norm en/of titel te behalen. Tijdens dit toernooi was voor het behalen van een Meesternorm 6 uit 9 vereist. En verdomd! Altijd wel iemand die daar trek in heeft.

Daniel Naroditsky kwam er zelfs helemaal voor over uit het warme San Francisco. Silicon Valley om precies te zijn. Met een aanvangsscore van 2˝ uit 4 leken er nog mogelijkheden voor onze jongste deelnemer. Maar we zijn nu 6 ronden verder en zijn score is niet veranderd…. Zijn eerste norm zal hij helaas niet tijdens dit toernooi behalen. De bijna drie keer langere Sebastian Siebrecht stak daar een professioneel  stokje voor. Beetje winnen van kleine kinderen…..flauw hoor. Maar echt talent zal zich ooit etaleren. De droom van de kleine man is om ooit grootmeester te worden. Gaat lukken, echt wel!

Klik op de foto voor een vergroting Klik op de foto voor een vergroting
Daniel Naroditsky op de knieën Arbiter Joost Jansen geeft het startsein

Een wat ander, en wellicht vrolijker, beeld geeft onze eigen Twan Burg. Na in de eerste ronde pardoes de enige grootmeester te hebben verschalkt grabbelt hij zijn puntjes bij elkaar als ware het ruimgestrooide pepernoten. Zes ronden gespeeld en Burg heeft al 5 punten. Nog eentje en hij mag zich IM noemen. Nadat ik hem vanmiddag vroeg of hij mogelijkheden zag om uit de komende drie ronden het laatst benodigde puntje te pakken antwoordde hij met een mooie twinkeling in de donkere ogen: “Wat dacht je van 3 uit 3?” Kijk; dat is de ware mentaliteit! Ik denk dat we voor deze jongeman de champagne wel koud kunnen zetten. Het zou trouwens ook een mooie mijlpaal voor het toernooi zijn., waarbij de organisatie zich in de warme schaduw van een nieuwbakken meester op elkaars schouders mag timmeren.

Tsja, en wat is er verder vandaag gebeurd?
Piet Peelen en Yochanan Afek hielden het vandaag snel voor gezien. Remise na 12 zetten. Maar geen salonremise. Piet heeft het nogal druk met randverschijnselen, zoals trainen e.d. waardoor de benodigde voorbereiding wat achter blijft. Afek deed alles goed en Peelen was niet echt ongelukkig met het door hem aangeboden halfje. Lars Ootes kwam in een onduidelijk eindspel met wat pionnen en een loper terecht. Lahaye wist wel raad met de kleine stukken waardoor een onhoudbaar overwicht op het bord kwam. Wellicht een beetje een “offday” van ons nationale talent?  Trouwens wel mooi uitgespeeld door Rick hoor. De laatste partij van de dag was er weer een met de jongedame van Weersel. Zeer spannend eindspel waarin Arlette steeds beter stond. Toch hield Sjoerd Plukkel heldhaftig stand en met constante tijdnood aan de broek voor beiden was een remise onafwendbaar. Dubieus gevoel hield ik hier aan over. Arlette van Weersel verdiend onderhand eens een vol punt gezien haar strijdlust. Maar ja, Sjoerd is daarentegen de Local Heroe.

We kijken met belangstelling uit naar morgen dus.Zal Afek bestand blijken tegen de losgeslagen Burg? Of knallen morgen toch de kurken voor Twan?
Kom eens live in café de Zon kijken…. En maak het mee!

De uitslagen van vandaag:

Naroditsky, Daniel   -   Sebastian, Siebrecht   0 - 1
LaHaye, Rick - Ootes, Lars   1 - 0
Plukkel, Sjoerd - van Weersel, Arlette   ½ - ½
Peelen, Piet - Afek, Yochanan   ½ - ½
Burg, Twan - Armas, Julius   1 - 0

namens de organisatie,
Dennis Krassenburg