Cultural Village Schaaktoernooi 2009

In de schaduw van de overwinning…..

Verslag ronde 8

Woensdag 25 november 2009 - Gisteren behaalde Twan Burg zijn finale meester-resultaat en vandaag werd hij toernooiwinnaar: niet meer in te halen. Iets waar niet alleen hijzelf, maar ook de organisatie erg gelukkig mee is. Het onderstreept op niet mis te verstane wijze het bestaansrecht van dit fraaie toernooi.
Maar in de schaduw van de gelukkige Burg staat stilletjes een andere deelnemer met een glimlach om de mond. Trek die man voor het voetlicht! Rick Lahaye had na gisteren 5 uit 7 en behoeft dus nog maar 1 uit 2 om een norm te scoren. Vandaag mocht hij met zwart aantreden tegen de jonge Naroditsky. Daniel scoort tot nu toe licht onder zijn kunnen en kan wel eens getergd tegen Lahaye aantreden. Het is uiteindelijk een fraaie partij geworden die in remise eindigde. Lahaye verklaarde dat hij weinig tot geen toernooien speelt en dus ook nog geen norm heeft behaald. Nou… dan kan hij morgen fijn aan de bak tegen Sjoerd Plukkel.

Klik op de foto voor een vergroting
Rick Lahaye is nog slechts een half punt van de IM norm verwijderd

Het loopt tegen het einde van het toernooi, maar Sjoerd komt helemaal los! In een heerlijke partij versloeg hij vandaag de enige Grootmeesterlijke deelnemer. Na afloop stond onze lange vriend mistroostig in een hoekje van de rokersruimte.
Ondertussen leek er wat licht in de duisternis te verschijnen voor Arlette van Weersel. Na de rookwolken van de opening bemerkte Twan Burg dat hij niet echt lekker stond en bood remise aan. Maar mej. van Weersel was hier niet echt van gediend. Ze stond tenslotte beter…toch? Zal wel, maar dan moet je dat ook bewijzen. En dat lukte nou net niet. Zo kijkend naar de kille resultaten van de jongedame zou je concluderen dat ze op dit toernooi weinig te zoeken had. Maar als je de partijen bekijkt geeft dat toch een ander beeld. De enige WIM op dit toernooi kan best wel schaken hoor.
Kom ik ineens op een van mijn stokpaardjes: een Cultural Village Toernooi met louter WIMmen. Joost heeft al min of meer geëist vooral dan arbiter te willen zijn. Mooi, kan Gerda hem in toom houden.

Klik op de foto voor een vergroting
Sebastiaan Siebrecht

Wat stond er nog meer op het menu vandaag? Afek wint van Armas. Julius speelt hier echt geen gelukkig toernooi, doodjammer hoor. Maar als het aan mij ligt wordt hij volgend jaar weer uitgenodigd.
En dan hadden we nog de partij Peelen vs Ootes. Een mooie overwinning voor Piet hoor, die hiermee plots naar de gedeelde tweede plek is geklauterd. De jonge Lars lijkt mij niet helemaal in goeden doen. Nog steeds op 50%, maar ik had er meer van verwacht.

Tsja, nog één ronde dus, maar we kunnen nu al echt spreken van een zeer geslaagd toernooi met een leuke gemêleerde groep schakers. Wat mede tot uiting kwam in een mooie speech van mevrouw Naroditsky. Tijdens de avondhap refereerde ze aan het typisch Amerikaanse feest van Thanksgiving. Dat is morgen dus. Zo’n feest waar iedereen bij elkaar kruipt en zich laaft aan drank en spijs. Maar vooral een feest van samenzijn. En daar bedankte ze de hele groep spelers voor. Zo ver van huis en dan zo prettig in de groep te worden opgenomen. Mooi moment vond ik.

De uitslagen van vandaag:

Naroditsky, Daniel   -   LaHaye, Rick   ½ - ½
Plukkel, Sjoerd - Siebrecht, Sebastian   1 - 0
Peelen, Piet - Ootes, Lars   1 - 0
Burg, Twan - van Weersel, Arlette   1 - 0
Armas, Julius - Afek, Yochanan   0 - 1

namens de organisatie,
Dennis Krassenburg