Cultural Village Schaaktoernooi 2010

De Plukkel van de week!

Verslag ronde 4

Donderdag 18 november 2010 - Soms zijn er van die toernooien waar je als schaker achteraf misschien niet aan mee had willen doen. Tenminste dat stel ik me zo voor. Als ik Twan was…. eerste ronde als een vorst gespeeld en vervolgens twee nullen aan de broek. Als ik Sjoerd was….. drie ronden goed tot gewonnen staan en dan toch de bietenbrug op. Waar zou zo’n uitdrukking eigenlijk vandaan komen? Naar het schijnt van bruggen waar de boeren met hun bieten overheen moesten naar de kade om de bieten over te laden op boten. Een zogenaamde bietenbrug dus. En die werd glad, en daar moest je op, met alle risico’s van dien. Zo, dan weten we dat ook weer.

Twan Burg

Later meer over de strijd tussen Twan en Sjoerd. Enrico lijkt geen kick te hebben gekregen door zijn mooie remise van gisteren. Gedecideerd werd hem de weg terug gewezen door Arun Prasad, die langzaam maar zeker naar boven begint te kijken. Piet Peelen kwam chagrijnig de speelzaal uit, de jonge Dariusz Swiercz had hem te grazen genomen. Volgens Piet al redelijk vlot na de opening.

Ondertussen loopt café de Zon langzaam vol met medewerkers van het Tata Steel Chess Tournament. Ze hebben hun jaarlijks uitje en dat begint hier. Gezellig.

Maar weer de aandacht op het toernooi gericht. Roeland Pruijssers bleek zijn blunder van gisteren prima verwerkt te hebben… Oleksandr Sulypa was het slachtoffer van Roelands wederopstanding. Die gaan we maar eens in de gaten houden. Roeland dan.
De jongeman Sahaj Grover lijkt ondertussen niet meer te stuiten. Vandaag werd in een redelijk vlotte partij Lars Ootes het voorcafé in gestuurd. Inmiddels hebben ook Sjoerd en Twan hun partij beëindigd. Maar vraag niet hoe. Sjoerd heeft gewonnen gestaan, maar in brute tijdnood zes zetten diep denken….. dat is ook Sjoerd niet gegeven.

Nou, vier ronden gehad. Het toernooi begint vorm te krijgen. Maar dan moeten de spelers wel meewerken. Er lijkt een soort fatalistische depressiviteit te heersen. Gisteren zag Enrico, na zijn prachtige remise, alweer beren op de weg. Vandaag opperde Sjoerd dat hij beter kan stoppen en zelfs Roeland ziet zich het toernooi nog niet winnen. Vermoeiend hoor, ik zou al blij zijn als ik mee mocht doen.
Ik zou zeggen: kom op mannen, het is winter, we zitten warm en droog, hebben te eten en mogen doen wat we, doorgaans, leuk vinden. Wie is dat nou gegeven?

See you!

Dennis