Cultural Village Schaaktoernooi 2010

Spelersinformatie

De Poolse Grootmeester Dariusz Świercz is geboren in 1994. Als schaker is hij een wonderkind, een van de jongste grootmeesters in de geschiedenis en de jongste Poolse grootmeester aller tijden. In de FIDE-ratinglijst van juli 2010 staat hij op de zevende plaats voor actieve spelers onder de 16 jaar, en hij is de sterkste speler onder de 16. Op de Poolse ranglijst staat hij op de 30ste plaats. Zijn beste prestatie is de bronzen medaille op het WK voor junioren, dat in augustus 2010 in Polen werd gehouden. Hij behaalde de GM titel toen hij 14 jaar en 7 maanden was. Op vele internationale toernooien heeft hij de eerste plaats behaald.
Interview met GM Oleksandr Sulypa en GM Dariusz Swiercz.

S. Arun Prasad (1988) is een Indiase Grootmeester. In 2005 behaalde hij de IM-titel en in 2008 werd hij Grootmeester. Op de Indiase ranglijst bezet hij de 15e plaats. In 2009 versloeg Arun Prasad zijn landgenoot Panchanathan in de laatste ronde van de Schotse Kampioenschap, waardoor hij (met 7½ punten) de titel behaalde.
Met Arun Prasad in de gelederen behaalde het Indiase team, achter Rusland en de Verenigde Staten, de derde plaats bij het vierjaarlijkse Wereldkampioenschap voor teams, dat van 3 tot 14 januari 2010 in Bursa, Turkije gehouden werd.

De Oekraiense grootmeester Oleksandr Sulypa werd geboren op 3 juni 1972. Hij was Oekraïens Jeugdkampioen, en won vele internationale toernooien. Vanaf 1994 is hij tevens actief als coach. Hij was coach van GM Vassily Ivanchuk en trad ook op als zijn secondant in supertoernooien zoals Linares, Las Palmas en Novgorod. Hij werkte met Vassily tot 2001 en zij zijn ook nu nog goede vrienden. Hij was ook de coach van het Oekraïense Nationale Team bij de Schaakolympiade in Elista, waar zij een bronzen medaille wonnen. Hij is momenteel trainer van Dariusz Świercz. Daarnaast coacht hij het Poolse Olympisch damesschaakteam. In het rapidtoernooi van de Chigorin Memorial wist hij te winnen van de GM´s Dreev en Epishin. Na het Cultural Village Schaaktoernooi speelt hij bij de Europese Kampioenschappen Blitz die in december in Warschau worden gehouden.
Interview met GM Oleksandr Sulypa en GM Dariusz Swiercz

Met zeven punten uit negen partijen won Roeland Pruijssers het Tweede Leiden Chess Tournament, in een veld van 84 deelnemers, waaronder zeven GM´s en vier IM´s, met GM Erik van den Doel op de tweede plaats. Een half punt achter hen eindigde een groep van vier GM´s.

Twan Burg (1990) is geboren in Schijndel. Zijn eerste Nederlandse kampioenschap voor viertallen t/m 10 jaar behaalde hij op 9-jarige leeftijd, voor de sterke teams uit Apeldoorn en Amsterdam. In 2000 was hij Nederland jeugdkampioen tot 10 jaar en in 2002 werd hij open Nederlands kampioen en ook Nederlands snelschaakkampioen t/m 12 jaar, in 2004 open Nederlands kampioen en snelschaakkampioen t/m 14 jaar, en in 2005 open Nederlands kampioen t/m 14 jaar. Verder werd hij in 2004 nog rapidkampioen t/m 14 jaar.
In 2005 speelde Twan Burg mee in Hengelo in het Euro Chess Tournament. Hij speelde in de B-groep jongens tot 16 jaar en eindigde als eerste met 7.5 uit 9. In de eerste week van mei van 2006 wist Twan Burg beslag te leggen op de titel Nederlands kampioen tot en met 16 jaar. In 2008 werd Twan 2e op het NK tot en met 20 jaar. Het Cultureel Village Schaaktoernooi in Wijk aan Zee 2009, waarin Twan o.a. een Duitse Grootmeester wist te verslaan, is zijn beste resultaat in een 9-rondig toernooi tot nog toe. In dit toernooi behaalde hij zijn laatste IM-norm.

Voormalige onder-10 wereldkampioen Sahaj Grover werd India's jongste Internationaal Meester door in 2009 6½ punt uit 9 te scoren in het Open Schaaktoernooi in Le Touquet. Sahaj bleef in een sterk veld bestaande uit zeven grootmeesters en acht internationale meesters ongeslagen. Hij begon met twee overwinningen, waaronder een spectaculaire partij tegen de Russische grootmeester Vyacheslav Ikonnikov en speelde vervolgens vijf remises. Met twee overwinningen verzekerde hij zich van zijn laatste IM-norm. Zijn eerste grootmeesterresultaat behaalde hij een maand eerder tijdens het Kolkata open in India.

Lars Ootes (1991) eindigde in het Open Nederlands Kampioenschap Schaken 2009 op de gedeelde 5e plaats met 6½ uit 9 en kwam daarmee net tekort voor een GM-norm. Hij versloeg in de laatste vier ronden achtereenvolgens Andey Vovk en Friso Nijboer, verloor van Jan Timman en won van Dimitri Reinderman. In augustus behaalde hij in het open kampioenschap van Wenen een IM-norm. In augustus 2009 werd hij tijdens het Euro Chess Tournament in Enschede Open Nederlands Jeugdkampioen. Eind 2009 stond hij in de top 50 van de Nederlandse ratinglijst. In mei 2010 werd hij in Haarlem Nederlands Jeugdkampioen.

Piet Peelen, geboren 14 augustus 1965 is een internationaal meester. In december 2004 werd het open kampioenschap van Weesp verspeeld dat met 6.5 punt uit 7 ronden door Jovan Ceko uit Amsterdam gewonnen werd. Harmen Jonkman eindigde met 6 punten op de tweede plaats en Piet werd derde, eveneens met 6 punten. Harmen en Piet eindigden weliswaar gelijk, maar Harmen had meer weerstandspunten. Piet is ook actief als trainer.

Sjoerd Plukkel wist in januari 2009 tijdens het Corus Chess Tournament groep 1 van de tienkampen te winnen. Daardoor promoveerde hij in 2010 naar de Grootmeester C-groep.
Als lokale held speelde hij in november 2009 in het Cultural Village Chess toernooi. Hij werd gedeeld vijfde met een score van 5 uit 9. In de Grootmeester C-groep van het Corus Chess Tournament 2010 eindigde Sjoerd met 3 punten op de laatste plaats.

De achttienjarige Enrico Blees uit Middenbeemster werd verrassend winnaar van het Persoonlijk Kampioenschap van Noord-Holland. Eerder dit jaar werd hij reeds jeugdkampioen. Met een score van vijf uit zes hield hij de rest van het veld op een half punt achter zich. Enrico Blees heeft in café de Zon in Wijk aan Zee de invitatiegroep van de IJmond-vierkampen gewonnen. Hij kende met 2 uit 2 een sterke start maar verloor in de laatste ronde van Hugo van Hengel waardoor die nog langszij kwam. Twee vluggertjes met vijf minuten bedenktijd per persoon per partij moesten toen de beslissing brengen. Blees won met 2-0 waarmee hij een plaats verdiende in het Cultural Village Schaaktoernooi van 2010.