Cultural Village Schaaktoernooi 2012

Mistig met enige vertraging

Verslag ronde 1

Maandag 19 november 2012 - Eindelijk….de lange periode van voorbereiding werd vandaag afgesloten met de opening van  het 17e Cultural Village Schaaktoernooi.

Alle ingrediënten waren aanwezig: genodigden, spelers, prima lunch, goede sfeer en materiaal dat erom smeekte te worden gebruikt. Dankzij de warme medewerking van de KNSB en Univé kunnen we voor het eerst volledig draadloos de, momenteel kille en mistige, buitenwereld live laten meegenieten van alle partijen.

Dolf Vos was bereid gevonden om de deelnemers verbaal aan te zetten tot schaken, doch niet voordat Bert Kisjes een woordje had gedaan en iedereen had opgeroepen deel te nemen aan een voorspelling: wat zou de meest gebruikte openingszet van het toernooi worden? E4 bleek onder de aanwezigen de voorkeur te hebben. En ja hoor: op 4 van de 5 borden werd dit in de eerste ronde ook gespeeld.
Verder nog spannende dingen voor aanvang? Toch wel: niet iedereen was er van op de hoogte, maar Thomas Willemze was erin geslaagd een heuse baan te bemachtigen en meldde dat hij niet kon deelnemen. In zijn plaats speelt nu Robert Ris. Ook geen misselijke deelnemer dachten wij zo. En verder bleken diverse vervoersinstanties niet geheel voorbereid te zijn op de huidige mistige weersomstandigheden. Hetgeen resulteerde in een wat verlate aankomst van een paar deelnemers.

Geen probleem: latere aankomst – langere speech – latere start….logisch toch?

De eerste zet (e4) werd op het bord van Sjoerd Plukkel gedaan door de “guest of honour” Hans Bakker. Als oud perschef van het Hoogovens Schaaktoernooi en voormalig voorzitter van de SSIJ was hem deze geste van harte gegund.

De eerste uitslag verscheen razendsnel op het bord: Castañeda – Jonkman ½ - ½ in 13 zetten. Niet zonder reden overigens, in verband met het feit dat Georgui pas vanavond in Nederland arriveert, is de partij vooruit gespeeld. Kan gebeuren. Bovendien zijn de heren zwagers van elkaar en je wilt geen ruzie in de familie lijkt me.

De tweede uitslag liet trouwens ook niet al te lang op zich wachten. De lokale held Sjoerd Plukkel verslikte zich een beetje in de regionale held Miguoel Admiraal. Vers uit de trein en met de lunch nog tussen de Litouwse kaken slaagde Eduardas Rozentalis erin om het invaller Robert Ris knap lastig te maken. En te winnen.
Nog twee partijen te gaan: listig en lastig. En ja hoor, zoals het zich al geruime tijd liet aanzien: remise tussen van der Lende en Schoorl. Ilias was er niet ontevreden mee. Beter dit dan een nul was zijn subtiele commentaar. En tsja…volgens mij had de jonge Adrien op het eind niet veel meer in te brengen. Dus ook onze Italiaanse deelnemer kon het punto op zijn conto bijschrijven.

Al met al een mooi enerverend verloop van de eerste dag.

 

Stichting Schaakpromotie IJmond

Namens de organisatie,

Dennis Krassenburg