Cultural Village Schaaktoernooi 2012

Daar was laatst een draadje loos..

Verslag ronde 2

Dinsdag 20 november 2012 - Na de mist en diverse vertragingen van gisteren begon de dag met een waterig doch hardnekkig zonnetje.

Kortom, een mooie dag om op hoog niveau te schaken in ons charmante kustdorpje. Vanaf vandaag mag Joost het complete tiental in toom zien te houden, ook Georgui Castañeda heeft de landsgrenzen overschreden.

Hoewel het toernooi pas één dag oud is, worden vandaag twee koplopers direct met elkaar geconfronteerd. En het zijn meteen de hoogst gerate heren van het stel. Een klappertje van de dag dus.
En het zou zo leuk zijn geweest als hun familie in verre oorden de verrichtingen live had kunnen volgen. Maar het gisteren nog zo geroemde draadloze systeem wilde vandaag niet bepaald meewerken. Dus kon de verbazing hier niet in Peru worden gedeeld. Na negen zetten (?) bood Castañeda remise aan, wat na enige overdenking door Ris werd geaccepteerd. Onze Peruaanse deelnemer bleek toch wat vermoeid (hij was net terug uit Slovenië) en wenste met zwart geen risico te willen lopen. Robert Ris zag zijn kans schoon om deze verdere “vrije” middag te gaan werken. Van de nul af en een halfje tegen een GM…. het kan slechter.

De partij tussen de Grootmeesterlijke koplopers was zeker het volgen waard. Waar ikzelf steeds een licht voordeel voor Brunello meende te bespeuren wist Rozentalis steeds weer de juiste weerlegging uit de Baltische binnenzak te toveren. Een terechte remise denk ik.
Op de overige borden werd nog volop strijd geleverd. Met hier en daar halverwege de middag behoorlijke tijdsverschillen op de klokken. Miguoel Admiraal en Harmen Jonkman bijvoorbeeld bleken de hen toebedachte tijdspanne tegen respectievelijk Rob Schoorl en Ilias van der Lende ruimschoots nodig te hebben. Admiraal wist zich echter keurig uit een benarde positie te bevrijden en de hete aardappel bij Schoorl neer te leggen. En die schoot bij de jongeman uit Middenbeemster toch even verkeerd. Tweede punt voor Admiraal…waarmee de jongeman meteen koploper is! Respect trouwens voor de jonge Ilias van der Lende. Hij heeft mooi strijd geleverd tegen onze lokale GM Jonkman.
Sjoerd Plukkel voelde zich in enige tijdnood de moed (Demuth?) in de schoenen zakken. Een volle toren achter…. niet te houden tegen de jonge Fransman. Adrien Demuth kan een vrolijke melding aan zijn schoonvader Julius Armas (u kent hem nog?) versturen.

 

Stichting Schaakpromotie IJmond

Namens de organisatie,

Dennis Krassenburg