Cultural Village Schaaktoernooi 2012

Kunststukjes!

Verslag ronde 5

Vrijdag 23 november 2012 - Hoge verwachtingen van deze ronde. De koplopers treffen elkaar en ook twee van de achtervolgers. Daar zouden kansen moeten liggen voor Castañeda en Brunello. Het bekende verhaal van die vechtende honden en dat been. Castañeda bleek geen trek in dat been te hebben en bood na negen zetten remise aan. Adrien Demuth zag er geen been in om dit aan te nemen. Navraag leerde dat de sympathieke Peruaan last had van een koudje…
De tweede, redelijk vlotte, remise kwam uit de warme handen van Jonkman en Ris. Aangezien Jonkman, gezien zijn overige partijen hier, bijna met lichtsnelheid opende deed vermoeden dat hier iets was voorbereid. Toen Robert Ris blijk gaf van dezelfde kennis met betrekking tot deze opening en verdere stelling was het pleit snel beslecht. Na mijn wat flauwe opmerking ten aanzien van eerst je bord leegeten voor je van tafel gaat riposteerde Jonkman gevat: we hadden alles tot het eind doorgerekend…

Daar waar de aandacht in café de Zon even uitging naar het vuurwerk op de borden van Plukkel en Admiraal, viel  mijn oog op de wat aparte stelling na de 14e zet bij Schoorl - Brunello. Grafisch gezien dan. Het leek iets in de trant van: we zetten wat stukken aan de rand en met de rest spelen we door. Doodzonde dat het eind van de partij niet live te volgen was! De man uit Middenbeemster speelde het grandioos uit! (pikt u een vorkje mee?) Brunello vond zijn opening niet echt goed maar dacht dat hij voldoende compensatie zou hebben. Ach, zo denken we allemaal wel eens wat nietwaar?

De strijd tussen Admiraal en Rozentalis vond ik ongemeen spannend. Na het middenspel echter wist de vriendelijke man uit Litouwen op uiterst gedegen en geduldige wijze de jonge regioheld van het bord te schuiven en daarmee op één punt voorsprong van de rest te komen.
Nadat Sjoerd Plukkel het zichzelf onnodig moeilijk maakte (Lh6 gemist ergens?) wist hij zich te herpakken en met Ilias van der Lende een bloedstollend eindspel op het bord te toveren. De resterend aanwezige schakers hadden onderhand wel trek in de beloofde bami met saté…  maar Ilias weigerde op te geven. Chapeau voor de vasthoudendheid van de jongeman, maar het was echt niet te houden. Rozentalis aan kop… en drie landgenoten op het vinkentouw samen met Castañeda.

Helaas is het budget van ons mooie toernooi niet toereikend genoeg om dagprijzen te vergeven. Zowel Rob Schoorl als Eduardas Rozentalis zouden vandaag zeker in aanmerking zijn gekomen…tot zondag!
(zaterdag is rustdag!!)
 


Stichting Schaakpromotie IJmond

Namens de organisatie,

Dennis Krassenburg