Cultural Village Schaaktoernooi 2012

Storm en stuurlui

Verslag ronde 6

Zondag 25 november 2012 - Zomaar een zeer winderige zondag in Wijk aan Zee. Het bleek op de spelers toch zijn weerslag te hebben. Het eerste uur van deze ronde werd gekenmerkt door heen en weer drentelende schakers. Als mijn katten dat thuis doen weet ik ook dat er storm op til is. Er stak inderdaad een strakke zuidwester op die gedurende de dag menig schaakliefhebber café de Zon in joeg. Zelfs Thomas Willemze was zo vriendelijk even naar de verrichtingen van zijn vervanger Robert Ris te komen kijken. Diens partij tegen de jonge Admiraal was toch behoorlijk van belang. Met na vandaag nog drie ronden zou de winnaar van die partij toch wel met een schuin oog naar de ranglijst gaan kijken. Het lot van beste Nederlander naakt dan toch enigszins aan de horizon.

Rozentalis wist op de hem bekende, rustige, wijze de hevig tegenspartelende Castañeda het eerste nulletje van de dag aan de Peruaanse broek te smeren. Een resultaat wat hem in ieder geval nog een dag koploper laat zijn. De partij tussen Plukkel en Schoorl werd in het voorcafé met veel belangstelling door de regionale stuurlui gevolgd. Vanaf de wal wisten deze goedwillende amateurs alles beter dan de voor veel geld ingehuurde mannen in de speelzaal. Om vervolgens iedere keer versteld te staan van de verrichtingen der genodigden. Laten we wel wezen, Sjoerd leek inderdaad onverantwoordelijk slecht te staan, maar met een Houdini act van jewelste toch weer het spel naar zich toe te trekken. Puik rekenwerk van Plukkel. Er volgde nog heel wat heen en weer geschuif voordat de vrede tussen de heren getekend werd.

Ondertussen, bijna buiten ieders blikveld, gunde de jonge Fransman Demuth ook geen ruimte aan Ilias van der Lende. Niet gehinderd door zijn opkomende verkoudheid wist hij de opkomende vrijpion te negeren en zijn opponent het zwijgen op te leggen. Met e4 ook nog; de meest geopperde openingszet…
In de partij tussen Miguoel Admiraal en Robert Ris bleef de jonge speler van Chesscool constant de druk erop houden. Hoewel het eindspel er nogal listig uitzag was de laatste loperzet van Ris “dodelijk”. Van de Nederlanders heeft Admiraal momenteel de beste papieren in handen. Morgen mag hij tegen Castañedas zijn gelijk bewijzen.

 

Stichting Schaakpromotie IJmond

Namens de organisatie,

Dennis Krassenburg