Cultural Village Schaaktoernooi 2012

De storm is gaan liggen... buiten

Verslag ronde 7

Maandag 26 november 2012 - Middag van de waarheid? Wie zal het zeggen. In ieder geval weer stormachtige potjes schaak. Feit is dat Admiraal na gisteren stevig op weg leek naar een mooie dubbelslag. Door zijn knappe (!) remise van vandaag tegen Castañeda is dat nog steeds mogelijk: nog een half punt voor zijn eerste IM-norm én hoogst eindigende Nederlander en dus deelname C-groep Tata Steel Chess! Morgen mag de jongeman tegen Brunello. Weer een GM.
Ondertussen was Ilias van der Lende druk bezig om het de koploper Rozentalis behoorlijk lastig te maken. Lange tijd werd de stelling door de aanwezigen als remise beoordeeld. Aan de andere kant was op de 21e zet Lxe5 in plaats van dxe5 wellicht van cruciaal belang geweest in het voordeel van van der Lende. Als laagste op de lijst tegen de hoogste zou een zeer knappe prestatie zijn geweest. Ergens heeft van der Lende de verdediging gemist. Rozentalis komt hiermee op 6 uit 7 en onderstreept hiermee zijn suprematie in dit toernooi.

De sympathieke polderbewoner Rob Schoorl vergiste zich ondertussen ergens in het vermeende ziekbeeld van Demuth. De jonge Fransman is duidelijk niet in goede fysieke doen, maar zijn schaakvermogen is geenszins aangetast. Stilletjes heeft Adrien Demuth zich op de gedeelde derde plek genesteld... tussen de GM's.
Robert Ris stond tegen eind toch echt slechter tegen de bedaarde Italiaan Brunello. En zo bedaard zijn Italianen meestal niet… Lichtelijk geagiteerd zat Brunello derhalve de remise te analyseren met Ris. Knappe ontsnapping!
Onze “local hero” Plukkel leek lange tijd remise in handen te hebben, zo niet meer. De altijd ontspannen ogende Jonkman weigerde echter zomaar de handdoek in de ring te gooien. Het gaat toch ergens ook om lokale beeldvorming nietwaar? Veel gedoe op het bord…. en uiteindelijk toch remise.

Terwijl ik dit allemaal schreef zaten Admiraal en van der Lende tegenover mij driftig allerlei zaken “aan te tonen” die in de zaal niet direct tot uitvoer worden gebracht. Beetje déjà vu met gisteren…. al die stuurlui… 

 

Stichting Schaakpromotie IJmond

Namens de organisatie,

Dennis Krassenburg