Cultural Village Schaaktoernooi 2012

Wat een dag...!

Verslag ronde 8

Dinsdag 27 november 2012 - Half één…meestal nog geen deelnemer te bekennen. Behalve dan Robert Ris die even een stevig ontbijt wegwerkt en weer de buitenlucht opzoekt. Vandaag kwamen echter, vrijwel gelijktijdig, Miguoel Admiraal en zijn opponent van de dag Sabino Brunello binnen. Beiden met een ontspannen uitstraling. Maar toch…Brunello weet ongetwijfeld dat de eerste prijs aan de Italiaanse neus voorbij zal gaan, maar tweede worden levert altijd meer op dan derde. En Admiraal…het verhaal is bekend: twee mooie ijzers in het vuur. Zijn eerste IM-norm binnen bereik én beste Nederlander worden; dan gloort dus ook deelname aan grootmeestergroep C van het Tata Steel Chess Tournament. Deze partij zal vandaag op velerlei fronten worden gevolgd. Keurig om 13:00, met Demuth als eeuwige laatkomer, kon worden afgetrapt.

En terwijl bijna alle aandacht uitging naar de partij van Admiraal slaagde Rozentalis erin om op de zijn bekende flegmatieke wijze van Rob Schoorl te winnen. En daarmee onbereikbaar te worden voor de rest van het veld. Mijn felicitatie werd met een vriendelijke, bijna verontschuldigende glimlach in ontvangst genomen. Dat was dus de eerste, weliswaar verwachte, uitkomst van deze dag.
Enige tijd daarna volgende een brede glimlach van Miguoel Admiraal. De zeer knap behaalde remise tegen GM Brunello leverde hem zijn eerste IM norm open een biertje van de organisatie.

Ondertussen stonden ook Jonkman en van der Lende er helemaal niet slecht voor. Helaas te weinig aandacht en info gehad mbt de partij Plukkel-Ris. Het werd remise. Volg de partij op de site en oordeel zelf. Harmen Jonkman kwam trouwens eigenlijk nooit echt in de problemen tegen Demuth. Kwestie van uitschuiven en het puntje binnenhalen. Dat kun je wel aan Harmen overlaten.

En dan de apotheose van deze dag. Als laagste in rang…en zonder titel tegen een grootmeester uit Peru. Wat moet je dan doen om je toernooi toch enig aanzien te geven? Nou….dacht Ilias…winnen dus. En verdomd! Dat deed hij ook nog..en hoe! Mijn voorstel aan de andere spelers om de jongeman op de schouders de kroeg rond te dragen vond wel gehoor maar geen uitvoering. Maar chapeau voor “de kleine”!


Ilias van der Lende

Wat betekent dit allemaal voor de slotronde? Heeft van der Lende de smaak te pakken en houdt hij Admiraal af van plaatsing op het TSCT? Dan moet Jonkman trouwens nog wel “even” winnen van Rozentalis. Dan zou Jonkman zich plaatsen. De winnaar is onomstreden, de beste Nederlander wordt op de slotdag pas bekend. Prima toernooi!

 

Stichting Schaakpromotie IJmond

Namens de organisatie,

Dennis Krassenburg