Cultural Village Schaaktoernooi 2012

Een winnaar.. een norm.. het einde..

Verslag slotronde

Woensdag 28 november 2012 - Zoals bijna gebruikelijk kan de organisatie met tevredenheid terugkijken op een geslaagd toernooi. Mede dankzij de uitstekende samenwerking met het Tata Steel Chess Tournament. Maar succes went nooit. Niemand weet van tevoren hoe een toernooi zal verlopen. De essentie ervan was/is altijd geweest om talentvolle schakers een kans te geven zich te profileren en een norm te behalen. Wat ons betreft is ook ditmaal aan beide voorwaarden voldaan.
Daarnaast hadden we ook dit jaar weer een prima groep deelnemers. Het is elk jaar weer verrassend hoe de buitenlanders prima integreren hier. De gezamenlijke maaltijden spelen daar een niet onbelangrijke sociale rol in. En Ad van Schie is er heel helder in: eten wat de pot schaft! Dus zit menig vreemdeling na een afmattende partij schaak onbekende fenomenen als bami/saté, spekpannenkoeken of stamppot naar binnen te werken.

Gisteren was de winnaar al bekend. Met twee punten voorsprong had de Litouwer Rozentalis de felbegeerde buit vroegtijdig binnen. Daarnaast was Miguoel Admiraal erin geslaagd om in de 8e ronde zijn eerste IM-norm te behalen. Vandaag ging het dus om andere, zeker geen onbelangrijke, zaken als: wie wordt de beste Nederlander? Wie wordt 2e en 3e?


Toernooiwinnaar Eduardas Rozentalis

Na de vlotte remise tussen Jonkman en Rozentalis was Admiraal zeker van plaatsing in de C-groep in januari. Prompt speelden, uiteraard, Admiraal en van der Lende ook maar gelijk. Toen ook Ris en Demuth weigerden elkaar naar de keel te vliegen waren deze drie partijen binnen drie kwartier beslecht. Op mijn opmerking dat we pas om 18:00 de slotmaaltijd en prijsuitreiking zouden hebben reageerde Robert Ris: de bar is toch open?!


Beste Nederlander Miguoel Admiraal

Oké. Twee partijen nog te gaan. Brunello kan bij winst gedeeld tweede worden, niet onbelangrijk. Local Hero Plukkel zat behoorlijk in zwaar weer. En toen viel ook nog de vlag… Vreemde situatie eigenlijk. De zet was gespeeld en een fractie van een seconde voordat Plukkel de klok indrukte stond deze op 0:00. De werkelijkheid van het schaken werd hier door de tijd ingehaald. Rare situatie.
Rob Schoorl ondertussen probeerde uit allemacht iets te bereiken bij Castańeda. De getergde Peruaan (zie zijn partij van gisteren) was er echter eens goed voor gaan zitten. Schoorl probeerde een pat te forceren (Te8 wellicht?) maar het mocht niet baten.

Enfin, het toernooi zit erop en volgend jaar zien we weer verder. Dank aan iedereen, deelnemers – sponsors e.d., die dit toernooi heeft helpen realiseren.

 

Stichting Schaakpromotie IJmond

Namens de organisatie,

Dennis Krassenburg