IJmond vierkampen 2008

Laatste nieuws

Zondag 12 oktober 2008 - Friso Nijboer wint na barrage
Liet Ali Bitalzadeh gisterenhet punt liggen tegen Friso Nijboer, in de laatste ronde van de IJmondvierkampen versloeg hij de sterkste IJmondspeler: Harmen Jonkman. Daarmee eindigde Harmen met een half punt op de laatste plaats. Kwestie van wat roestige schaakhersentjes oordeelde deze zelf. Lees verder.

Zaterdag 11 oktober 2008 - Climax in laatste ronde
'Een wonder', oordeelde Friso Nijboer na afloop van zijn partij tegen een getergde Ali Bitalzadeh. Laatstgenoemde was vastbesloten zichzelf te revancheren voor de onnodige nederlaag in de eerste ronde. Hij kwam ver, maar niet ver genoeg om zijn pluspion in een toreneindspel te gelde te maken. Remise dus. Lees verder.

Vrijdag 10 oktober 2008 - Slechts 1 remise in de invitatiegroepen
Als het aan burgemeester Han van Leeuwen van Beverwijk ligt, verdient de schaaksport meer waardering dan tot nu toe het geval is geweest. Vergeleken met de ondersteuning die bepaalde veldsporten krijgen wordt denksport namelijk bepaald misdeeld. In dit verband prees hij de hoofdsponsor van de IJmondVierkampen die hij consequent als ‘Hoogovens’ aanduidde. Lees verder.

Maandag 6 oktober 2008 - Harmen Jonkman verdedigt IJmond-eer
Komende vrijdag 10 oktober om 18.00 uur opent burgemeester Han van Leeuwen van Beverwijk de derde editie van de IJmondvierkampen. Voor liefhebbers dé voorbereiding op het Corus Chess Tournament in januari, gezien het klassieke schaaktempo van 40 zetten in 2 uur, gevolgd door 30 minuten uitspelen. Een vorstelijke bedenktijd voor doordachte partijen!
De drie ronden worden op vrijdagavond 10 (18.00 uur), zaterdagmiddag 11 (13.00 uur) en zondagmiddag 12 oktober 2008 (12.00 uur) gespeeld in De Moriaan te Wijk aan Zee.
In de sterk bezette Koonroep A mag de IJmondspeler Harmen Jonkman het opnemen tegen Friso Nijboer, Ali Bitalzadeh en Daan Brandenburg. De twee laatstgenoemden ware resp. de nummers 1 en 2 bij het afgelopen Open Nederlands Kampioenschap in Dieren. Ook de Kroongroep B kent een interessante samenstelling: Yorick ten Hagen, NHSB-kampioen 2008, Djurre den Heeten, vorig jaar winnaar van deze groep en Daan in ‘t Veld. De winnaar van de B-groep verwerft het recht tot deelname aan het Cultural Village Toernooi, dat van 18 tot 27 november 2008 in Wijk aan Zee wordt gehouden.
Ook de kampioenen van de IJmondverenigingen kunnen zich in de belangstelling spelen. In twee vierkampen binden ze de strijd met elkaar aan. Naast deze invitatiegroepen kent het toernooi een open inschrijving. Op dit moment hebben zich daar ruim 40 deelnemers voor aangemeld. Wie zich nog wil aanmelden moet dat uiterlijk donderdag 9 oktober doen via www.ijmondvierkampen.nl.
Liefhebbers die tot hun spijt niet mee kunnen doen zouden op zondagmiddag de gang naar de bar van de Moriaan kunnen maken. Daar verzorgt John van der Wiel de explicatie bij belangwekkende fragmenten of een partij uit de Kroongroep (vanaf 15.00 uur). Daar is bovendien oud-Weenink en PatMatspeler Gerben van Manen om anekdotes over schakers te vertellen. Voor wie helemaal niet kan komen bestaat in elk geval de mogelijkheid de rondeverslagen te volgen via www.ssij.nl

Woensdag 10 september 2008 - Kroongroep A met Nijboer compleet
Door de toezegging van Friso Nijboer is de Kroongroep A van de komende IJmondvierkampen compleet. Eerder al gingen Daan Brandenburg en Ali Bitalzadeh (de nummers 2 en 1 bij het afgelopen Open Nederlands Kampioenschap in Dieren) in op de uitnodiging mee te doen. De groep wordt gecompleteerd door Beverwijker Harmen Jonkman, kopman van de Wijker Toren, die als hoogst gerate IJmond-speler zijn plek in deze groep heeft verdiend. De winnaar van vorig jaar, Dimitri Reinderman verdedigt zijn titel niet. Hij kreeg de kans om in dezelfde periode mee te doen aan de denksportspelen in China, waar hij samen met Peng uitkomt voor Nederland in het parentoernooi. Niettemin staat het huidige viertal spelers borg voor een serie interessante krachtmetingen.
Ook de Kroongroep B is inmiddels compleet. In deze groep zit de winnaar van de hoogste groep in de open vierkampen 2007: Colleen Otten, en verder Yorick ten Hagen (na een met Chris de Saegher gedeelde eerste plek bij het jongste NHSB-kampioenschap alsnog kampioen geworden), Djurre den Heeten, vorig jaar winnaar in de Kroongroep B, en Daan in ‘t Veld van de Kennemer Combinatie. De winnaar van de B-groep verwerft het recht tot deelname aan het Cultural Village Chess Tournament, dat van 18 tot 27 november 2008 (ook al) in Wijk aan Zee wordt gehouden.

Dinsdag 8 april 2008 - Organisatie IJmondvierkampen 2008 in volle gang
Op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 oktober worden in de Moriaan in Wijk aan Zee de derde editie van de IJmondvierkampen gehouden. De organisatie is sinds het Corustoernooi in januari 2008 bezig het toernooi gestalte te geven.
De aanmeldingen voor de open vierkampen zijn gestart. Aanmeldingen moeten uiterlijk donderdag 9 oktober binnen zijn. Voor informatie (ook over de huidige deelnemers) en aanmelding: www.ssij.nl.

Frans Koopman
Secretaris toernooicommissie IJmond vierkampen 2008
Tel. 0251-241772
E-mail frans.koopman@ssij.nl