Cultural Village Schaaktoernooi 2015

Kijk verder dan je neus lang is

Maandag 16 november 2015 - De 20e editie van het internationaal inmiddels zeer gewaardeerde toernooi is vandaag gestart. Niet zonder slag of stoot…en met een zwart randje.

Een korte explicatie is op zijn plaats denk ik. Het zwarte randje betreft natuurlijk de recente gebeurtenissen in Frankrijk. Deze gruwelijke aantasting van onze normen en waarden laat bij iedereen sporen na vrees ik. En ik moet bekennen dat ik in café de Zon nog nooit zo’n imposante en oorverdovende minuut stilte heb ervaren.

Niet zonder slag of stoot klinkt wellicht wat overdreven, maar ik kan u verzekeren dat ik, dankzij diverse vertragingen, voorlopig genoeg van Schiphol heb gezien. En als je dan bij de opening constateert dat niet alle deelnemers present zijn en vervolgens de internetverbinding ernstig onwillige trekjes vertoont…. Maar het is uiteraard allemaal goed gekomen. Tijdens de loting hebben Dolf Vos en Bert Kisjes keurig de diverse honneurs waargenomen. En onze IT-tijger André Kunst heeft samen met Joost Jansen de contacten met de buitenwereld uiteindelijk weten te herstellen. Toch namens de voltallige organisatie daarvoor onze excuses.

Klik op de foto voor een vergroting

De speelzaal voor aanvang van ronde 1. Ad van Schie controleert de borden.

 

De deelnemers van links naar rechts: Nijat Abasov, Demre Kerigan, Eric Hansen, Hing Ting Lai, Roeland Pruijssers, Robby Kevlishvili, Robert Ris, Nino Khomeriki, Rick Duijker en Dorsa Derakhshani

En wat gebeurt er dan verder allemaal op zo’n dag? Een braaf schakend tiental in stilte achter vijf borden dus. Hetgeen een niet verwonderlijk en zelfs gebruikelijk beeld is.
Tot je even verder kijkt dan de neus doorgaans lang is. Dan zie je een oververmoeide Canadees langzaam achter de stukken wegsukkelen. Of twee jongedames in dikke jassen gehuld, hetgeen weer in schril contrast staat met een in luchtig shirt gehulde jeugdkampioen. Een grappig ervaren van echt individuele gevoelstemperatuur dus.
Of wat dacht u van een vrolijke Amsterdammer die maar niet leek te kunnen kiezen tussen verblijven in de speelzaal of het voorcafé. Een voorcafé waar een Georgische vader geen rust leek te kunnen vinden en een beetje verlegen Iraanse moeder in een hoekje contact met het thuisfont onderhield middels haar telefoon. Gewoon zo’n schaakdag dus.. maar geen gewone schaakdag. Want dat zijn ze volgens mij nooit.

Nijat Abasov - Demre Kerigan
 
Roeland Pruijssers - Eric Hansen
 
Robby Kevlishvili - Hing Ting Lai. Dolf Vos kijkt toe.
 
Dorsa Derakhshani - Nino Khomeriki

Meer kan ik u nu even niet melden. Ten enenmale onthoud ik mij van inhoudelijk commentaar op het geleverde schaakspel. Dat wordt, in clusters van een paar ronden, wel gedaan door onze vrienden van Schaaksite. Ik ben benieuwd naar de analyses van Herman Grooten en Jorden van Foreest. De uitslagen en standen vindt u op de website www.ssij.nl.

Tot zover. Een warme groet uit een kil en winderig schaakdorp.

Dennis Krassenburg