Cultural Village Schaaktoernooi 2015

Gone with the wind...?

Woensdag 18 november 2015 - Een toernooi in volle vaart en ook buiten is het onstuimig. Typisch Wijk aan Zee en we zijn tijdens ons toernooi ook niet anders gewend. We vinden het stiekem ook wel lekker denk ik: stamppotweer! Maar schijnbaar hebben sommige, meest buitenlandse, deelnemers er wat moeite mee.
Bij aanvang van de eerste ronde was iedereen aanwezig, daarna bleek de start om 13:00 wat problematischer. Wellicht dat het verfrissende stormachtige weer een enkeling alle hoekjes van ons dorp heeft laten zien waardoor tijdige aanwezigheid ineens geen garantie meer was. Tot problemen heeft het echter gelukkig niet geleid. Hoewel Hing Ting Lai gisteren met een geschatte windkracht 8 de arme Rick Duijker retour Beverwijk stuurde.

Ondertussen hebben de beide jongedames het helaas nog steeds koud. Wat betere scores zal bij hen de temperatuur hopelijk wat doen oplopen. Volgens mij hebben de meisjes namelijk meer in hun mars dan ze tot nu toe laten zien. Aziatisch kampioene en Europees kampioene.. mwoah... dan kun je dus wel schaken. We gaan het meemaken.

Tom Botteman bedient de gong. Dennis Krassenburg kijkt toe.

Vandaag werd de opening opgevrolijkt door de gongslag van Tom Bottema. Als "guest of honour" aan hem deze eer. Al moeten we daar geen gewoonte van maken, vind ik, nog even en we lopen als organisatie in donkere pakken...:) Maar dit geheel terzijde en niet van teveel belang. Om de heer G. Cox maar eens te citeren: buiten waait de wind om het huis maar binnen staat de kachel te snorren op vier. Het is dus behaaglijk toeven bij Ad en Carla van Schie van café De Zon.
Tenzij je in de sfeervolle achterzaal moet schaken en het wil niet echt vlotten. Een lot wat eenieder kan overkomen nietwaar, en waarvan het tegendeel even waarachtig is. En waarbij de waarheid in het midden kan liggen en het vervolgens remise wordt.

Vraag bijvoorbeeld maar aan Nino Khomeriki. Toen ik haar uitlegde dat wij zoiets een mooie plusremise noemen was een stralend verlegen Georgische glimlach mijn deel. Kijk, dan ga je als toernooidirecteur tevreden huiswaarts.
Iets wat misschien niet helemaal op gaat op voor "onze local hero" Rick Duijker. Hij stond zo helemaal gewonnen.... Dorsa Kerakhshani verdedigde zorgvuldig daar waar Rick iets ligt liggen. De jongedame claimde remise op de 65e zet (herhaling van zetten) en dat bleek terecht.

Hing Ting Lai - Demre Kerigan

Arbiter Joost Jansen

Morgen wacht ons weer een mooie partij denk ik. Eric Hansen tegen Hing Ting Lai. Een verwachte...en een verrassende koploper. De derde koploper Robert Ris mag aan de bak tegen een ongetwijfeld getergde Nijat Abasov.

Tot het volgende verslag lieve vrienden.

Dennis Krassenburg