Cultural Village Schaaktoernooi 2015

Iraans geluk

Zondag 22 november 2015 - Gisteren was de rustdag. Hing Ting Lai zakte af naar Brabant om het NK rapid jeugd te spelen (waar hij tweede werd) en Robert Ris bleef in het dit jaar wel zeer winderig Wijk aan Zee om een simultaan te spelen. De simultaangever mocht een en ander bepalen dus stonden de borden afwisselend op wit en zwart. Ris gaf eigenlijk een soort masterclass per persoon. Echt op ontzettend aardige wijze met veel respect voor de tegenstanders. Resultaat: de organisatie heeft ter plekke besloten dit evenement in het vervolg op de rustdag in te gelasten.

Dan even naar de partijen van vandaag. Robert Ris en Hing Ting Lai kwamen remise overeen. Gebroederlijk en enigszins overtuigd van hun gelijk kwamen ze vragen wat "de computer ervan zei". Tsja, voor zover zo'n ding iets kan zeggen natuurlijk, maar de zogenaamde engines gaven toch een aardig voordeel voor Ris. Waarop Robert zich een diepe zucht en niet geheel binnensmondse verwensing liet ontglippen. Zo zie je maar, de menselijke beleving achter een bord blijkt dan toch anders dan het voor ons stervelingen ondoorzichtig gerommel met nullen en enen.

Het nieuws van de dag? Dorsa Kerakhshani uit Iran wist haar eerste volle punt te scoren ten koste van de toch wel wisselvallig spelende Robby Kevlishivili.
De andere dame had tegen Demre Kerigan niet veel in te brengen.

Nino Khomeriki - Demre Kerigan

Nijat Abasov schoof redelijk gedecideerd door tegen Roeland Pruijssers. Punt voor de jonge Azerbeidzjaan.
Rick Duijker wist het met zorgvuldig spel koploper Eric Hansen behoorlijk lang lastig te maken. Maar ja, toren meer tegen loper en drie pionnen minder; dat valt in de praktijk tegen een ervaren grootmeester dan toch tegen. Maar chapeau voor de Local Hero!

Dennis Krassenburg