Cultural Village Schaaktoernooi 2015

Het slot, een Norm en De Titel

Woensdag 25 november 2015 - Tja, dat was dus het slot van weer zo'n mooi Cultural Village Schaaktoernooi. Tot het eind best wel spannend. Eric Hansen startte goed tegen Dorsa Derakhshani, wat een lichte zenuwtrek bij Nijat Abasov tot gevolg had. Hij bleef maar drentelen. Niet zo verwonderlijk want Hing Ting Lai had remise eigenlijk binnen handbereik en dat zou de Azerbeidzjaan zomaar de titel kunnen kosten. Maar goed; even niet op de zaakjes vooruit lopen.

De zeventienjarige Nino Khomeriki zou aan een remise tegen Robert Ris genoeg hebben om haar eerste WGM norm te halen. En verduveld zeg; ze wist zetherhaling af te dwingen en binnen zestien zetten kwamen de jongedame blijmoedig en Robert Ris berustend uit de speelzaal. Proficiat voor de sympathieke jongedame die trots haar vader het goede nieuws ging mededelen.

Demre Kerigan

Ris had nog uitzicht op de derde plek, maar daar wenste Roeland Pruijssers niet zomaar aan mee te werken. Na 32 zetten lag er Turks gehakt op het bord.
Eric Hansen had iets meer zetten nodig om Derakhsani de druilerige middag in te sturen.

Voor hem begon het wachten terwijl Robby Kevishvili de door keelpijn geplaagde Rick Duijker niet een laatste puntje gunde. Life is hard and then you die... Maar petje af voor de Beverwijkse FM.

Terwijl de gemengde mannen van WazMank binnendruppelden, nam de regionale zender 0251-TV her en der interviews af. Iedereen in afwachting van de ontwikkelingen op het laatste bord.
Hing Ting streed werkelijk hard voor zijn norm; het mocht, helaas voor hem, niet baten.

Nijat Abasov.... winnaar van de twintigste editie van wat toch werkelijk een uiterst apart toernooi genoemd mag worden. Niet zozeer deze editie, maar ook alle vorige. Schaken op het scherpst van de snede in een omgeving die veel (wellicht jongere) schakers als "onjuist voor het beoefenen dezer edele sport" beschouwen. Wij als organisatie willen niet anders. Enfin, de strijd gestreden; tijd voor een niet onbelangrijk onderdeel: de prijsuitreiking.

Het Wijk aan Zee Mannenkoor (WazMank)

Maar eerst werd het geroezemoes in café de Zon verstoord door de Mannen van WazMank; hèt koor uit de regio. Wethouder Haydar Errol deelde op zijn bekende erudiete wijze de prijzen uit. Nog wat volborstig gezongen liederen (zonder de dame van Dirk Goes) en we konden... eindelijk ...aan het slotmaal aanschuiven. Een heerlijke nasi schotel uit de altijd wonderbaarlijke keuken van Ad van Schie.

Nino Khomeriki ontvangt uit handen van SSIJ voorzitter Berend van Maassen het certificaat voor het behalen van de WGM norm

 

Toernooiwinnaar Nijat Abasov spreekt een dankwoord uit. Naast hem wethouder Haydar Errol van de gemeente Beverwijk.

Als organisatie kijken we trots en tevreden terug op een prima verlopen toernooi. Onze dank gaat hierbij zeker uit naar de vele sponsoren en donateurs. Als je de mensen niet kunt voeden en onderdak verschaffen: wat blijft er dan nog over? Velen hebben dit toernooi mogelijk gemaakt, soms uit verrassende hoek. Er wordt nu al gedacht aan volgend jaar. Moet kunnen - gaat lukken.

Dank voor jullie geduldige blik dit alles gelezend hebbend de afgelopen 10 dagen.

Groet,

Dennis Krassenburg