Laatst gewijzigd zondag 11 oktober  2015 17:00 uur
 
CVST 2015: Persbericht 2 - Vrolijke bijkomstigheden van een schaaktoernooi

Dinsadg 6 oktober 2015 - Dankzij de ongebreidelde, eigenlijk typisch Wijk aan Zeese, creatieve en praktische inbreng van Ella de Jong (AlaElla) en Jan v.d. Land (Wijk aan Zee Cultural Village) worden er nog wat vrolijke bijkomstigheden aan het Cultural Village Schaaktoernooi toegevoegd. Als eerste valt te vermelden dat op vrijdag 20 november om 19:30 onze cineast Jan v.d. Land in café de Zon de door hem gemaakte documentaire “Wijk aan Zee, Schaakdorp van de Wereld” zal vertonen. Het bekijken meer dan waard!   Lees verder.

 

   
CVST 2015: Persbericht 1 - 20e Cultural Village Schaaktoernooi 2015

Donderdag 16 september 2015 - Na twee verkorte (weekend)edities van dit mooie en (inter)nationaal gewaardeerde toernooi zijn we dit jaar terug met een echte Grootmeester 10-kamp. Het is tenslotte een jubileum; met enige tussenpozen is het dit jaar de 20e keer dat we het mogen organiseren. Zoals gewoonlijk onder auspiciën van de Stichting Schaakpromotie IJmond.   Lees verder.

 

   
CVST 2015: Het 20e Cultural Village Schaaktoernooi 16 t/m 25 november 2015

Woensdag 29 juli 2015 - Van maandag 16 tot en met woensdag 25 november wordt in Wijk aan Zee het 20e Cultural Village Schaaktoernooi gehouden. Het betreft een grootmeester-tienkamp waarbij de winnaar zal worden uitgenodigd deel te nemen aan de Challenger Group van het Tata Steel Chess Tournament 2016. Doel en opzet van het sfeervolle toernooi is om jonge schakers de gelegenheid te bieden een meester- of grootmeesterresultaat te behalen.

 

   
CVST 2014: Robby Kevlishvili winnaar van de tweekamp jong tegen oud

Zondag 30 november 2014 - Mistig in Wijk aan Zee. Ik hou daar zelf wel van: het houdt ons mooie dorp overzichtelijk terwijl je geen idee hebt van wat er allemaal gebeurt. Net als de schaakborden in café de Zon. Beperkt speelveld met oneindige mogelijkheden. Vandaag de slotdag waarbij in alle groepen sommige zaken wel helder leken maar het wellicht toch niet zouden zijn.  Lees verder.


Robby Kevlishvili

   
CVST 2014: Pittige avond

Zaterdagavond 29 november 2014 - Na de eerste ronde even tijd voor wat anders. Ad had een heerlijke nasi maaltijd bereid met saté...en ijs toe. Pittig Chinees intermezzo dus. Een voorbode voor een wellicht zware avondronde?  Lees verder.


Nasi maaltijd

   
CVST 2014: Kijk ook op Facebook

Zaterdag 29 november 2014 - Ook op Facebook staan foto's en video's van het Cultural Village Schaaktoernooi.  Kijk hier bij de Cultureel dorp van Europa community.

 

   
CVST 2014: Wat zeggen de media?

Zaterdag 29 november 2014 - Ook de media besteden aandacht aan het Cultural Village Schaaktoernooi.  Kijk hier voor een verslag van RTV Noord-Holland.


RTV-NH

   
CVST 2014: Dit gaat een leuk weekend worden

Zaterdag 29 november 2014 - Fijne schaakvrienden. Na al die weken van voorbereiding is het dan toch ineens zover. Veel comité overleg en af en toe wat gezonde stress. Het 19e Cultural Village Schaaktoernooi is van start.  Lees verder


Hans Böhm

   
CVST 2014: 15-jarig jubileum Cultural Villages of Europe

Dinsdag 21 oktober 2014 - Voor de 19e maal gaat zaterdag 29 november, onder auspiciën van de Stichting Schaakpromotie IJmond, in café de Zon te Wijk aan Zee het Cultural Village Schaaktoernooi van start. Traditioneel is dit toernooi een grootmeestertienkamp. Echter, net als vorig jaar, heeft het beperkte budget de organisatie genoopt er een weekend toernooi van te maken. Maar wat voor één!  Lees verder...

 

 
IJmondvierkampen 2014: Ronde 3 - Miguoel Admiraal wint IJmondvierkampen

Zondag 22 juni 2013 - Zoals verwacht heeft Miguoel Admiraal de achtste editie van de IJmondvierkampen op zijn naam geschreven. Mede door de winst op IGM Zhaoqin Peng won Miguoel groep 1 glansrijk. In de derde ronde koos hij voor een veilige verdediging en was de remise een verwachte uitkomst. Sjoerd Plukkel en Zhaoqin Peng waren op dat moment nog in volle strijd om de tweede plaats verwikkeld.  Lees verder.


Miguoel Admiraal
ontvangt 1e prijs

 
IJmondvierkampen 2014: Ronde 2 - Miguoel Admiraal op koers voor toernooiwinst

Zaterdag 21 juni 2014 - In de tweede ronde stond in groep 1 opnieuw een kraker op het programma: Sjoerd Plukkel tegen Miguoel Admiraal. De winnaar van deze partij heeft een grote kans om de hoofdprijs op te strijken. Miguoel kwam in het middenspel steeds beter te staan. Ondanks verwoede pogingen van Sjoerd om tot tegenspel te komen, wist Miguoel het initiatief te behouden en het voordeel fraai te verzilveren.  Lees verder.


Peng-Steenberg

 
IJmondvierkampen 2014: Ronde 1 - Admiraal sterk uit de startblokken

Vrijdag 20 juni 2014 - Om even na 18:00 uur zijn op vrijdagavond 20 juni 2014 de IJmondvierkampen weer van start gegaan. Omdat de Stichting Schaakpromotie IJmond (SSIJ) beduidend minder sponsorinkomsten heeft, is het budget voor de achtste IJmondvierkampen aanzienlijk naar beneden bijgesteld. Helaas kon daardoor de kroongroep met geïnviteerde spelers niet gehandhaafd blijven. Daar staat tegenover dat een bescheiden prijzenfonds in het leven werd geroepen voor de groepen 1 en 2.  Lees verder.


Miguoel Admiraal

 
Inschrijving voor de IJmondvierkampen 2014 geopend

Zondag 18 mei 2014 - De IJmondvierkampen 2014 vinden dit jaar plaats in het weekend van 20, 21 en 22 juni. De speellocatie is het bekendste schaakcafé van Nederland: Café de Zon in Wijk aan Zee, waar ook elk jaar een aantal groepen van de vier- en tienkampen van het Tata Steel Chess Tournament hun onderdak vinden. Door het wegvallen van onze sponsors is er dit jaar geen invitatiegroep.
Meer informatie en het inschrijfformulier vind je op deze website.

 
CVST 2013: "The fast and the furious"

Zondag 1 december 2013 - Toch een aparte ervaring, Twee dagen rapid in plaats van tien ronden relatieve rust. Het geeft een andere sfeer: met meer spanning en minder gewandel. Omdat vooraf duidelijk besloten was om zonder increment te spelen liepen op enkele borden de gemoederen af en toe hoog op. Kortom: spektakel. In een deelnemersveld met een aantal sterke, dan wel opkomende, jeugdspelers bleken alle opties open.   Lees verder.

 
CVST 2013: Eerste dag Cultural Village Schaaktoernooi zit erop

Zaterdag 30 november 2013 - Toch altijd beetje spannend zo'n start van een toernooi. Komen de deelnemers, en genodigden, wel op tijd? Gelukkig hadden we voor de opening en loting voldoende tijd gereserveerd. Alle tijd om mogelijke verstoringen op te vangen. Na een kort welkomstwoord mijnerzijds hield Jeroen vd Berg een mooie openingsspeech met veel verwijzingen naar de ruime historie van dit leuke toernooi.  Lees verder.

 
CVST 2013: Gemêleerde groep deelnemers Cultural Village Schaaktoernooi

Maandag 21 oktober 2013 - De organisatie is er, ondanks de dreigende afgelasting, ook dit jaar in geslaagd een toernooi te organiseren met een mooie en gemêleerde groep deelnemers: van de oudste deelnemer (Li Riemersma) tot de jongste (Europees Kampioen Jorden van Foreest) en alle smaken die daartussen zitten. Een combinatie van sterke, opkomende, jeugdspelers en de "gevestigde orde". Zo zal bijvoorbeeld de 16-jarige Hing Ting Lai in 2014 een tweekamp spelen tegen GM Paul van der Sterren. Hij heeft in de groep de laagste rating maar zal ongetwijfeld een geducht tegenstander blijken. David Klein heeft de hoogste rating en zal moeten laten zien of hij deze ook in een rapidtoernooi kan waarmaken. Local hero Rick Duijker zal de eer van de IJmond hoog moeten zien te houden in dit sterke gezelschap. Het wordt dus ongetwijfeld een spectaculair rapid toernooi.

 

 
CVST 2013: Deelnemersveld Cultural Village Schaaktoernooi bekend

Zondag 20 oktober 2013 - Vandaag wist de organisatie de laatste deelnemer vast te leggen voor het CVST toernooi. We kunnen ons verheugen in een leuk en gemêleerd deelnemersveld. Van "oude rotten" tot sterke opkomende jeugd.

In volgorde van Fide rating:

IM    2489    David Klein  
IM 2443 Li Riemersma  
IM 2425 Merijn van Delft (deelnemer Tata Steel Chess 2014 GM - B)
IM 2416 Robert Ris  
  2366 Arthur Pijpers  
FM 2317 Frank Erwich  
  2310 Jorden van Foreest    (Europees kampioen 2013 jeugd t/m 14 jaar)
FM 2251 Rick Duijker (de lokale held)
  2219 Tycho Dijkhuis  
  2169 Hing Ting Lai (speelt volgend jaar match tegen Paul van der Sterren)

De opening en loting vinden plaats op zaterdag 30 november vanaf 11:00. Op zondag 01 december verwachten we het spektakel rond de klok van 17:00 af te sluiten.

 

 
CVST 2013: Doorstart Cultural Village Schaaktoernooi 2013

Vrijdag 11 oktober 2013 - Afgelopen woensdag zag ik mij genoodzaakt u te melden dat, ten gevolge van de ontwikkelingen bij het Tata Steel Chess, het voor ons niet mogelijk was om ook dit jaar het Cultural Village Schaaktoernooi te organiseren. Naast diverse, op condoleance berichten lijkende, reacties meldde zich plotseling een -onverwachte- sponsor. Deze kwam uit de hoek NewsAboutChess / Schaaksite.

Deze onverwachte, maar verheugende, wending stelt ons in de gelegenheid om toch, zij het in afgeslankte vorm, de continuïteit van het toernooi te waarborgen. Op zaterdag 30 november en zondag 01 december zal in café de Zon te Wijk aan Zee een 9-ronden rapidtoernooi voor 10 geïnviteerde spelers worden gehouden. Het deelnemersveld zal hoofdzakelijk bestaan uit diverse IM's en sterke jeugdspelers.

We hopen u binnenkort meer informatie te kunnen geven via aanvullende persberichten en de site www.ssij.nl

Namens een verheugde organisatie,

Dennis Krassenburg
Toernooidirecteur CVST

 

 
CVST 2013: Cultural Village Schaaktoernooi 2013 gaat niet door

Woensdag 9 oktober 2013 - Vandaag heeft Tata Steel middels een persbericht / persconferentie laten weten dat de opzet van het Tata Steel Chess Tournament 2014 is gewijzigd ten opzichte van de vorige editie's.

Voor ons als organisatie van het Cultural Village Schaaktoernooi is vooral de mededeling van het vervallen van Grootmeestergroep C van belang. Immers, de winnaar van het CVST promoveert traditiegetrouw naar deze groep. Met het wegvallen hiervan is de belangrijkste pijler van ons toernooi weggevallen. Deze promotie stond tenslotte garant voor een aantrekkelijk deelnemersveld én het benodigde budget.

Op grond hiervan heeft de organisatie van het CVST besloten om het toernooi dit jaar geen doorgang te laten vinden. Een beslissing die niet licht genomen is en ons zeer aan het hart gaat.

Echter.... volgend jaar is een jubileumjaar voor Cultural Village of Europe. Er zal dan -Europabreed- uitgebreid aandacht worden besteed aan het 15-jarig bestaan hiervan. Voor ons reden om met optimisme naar de organisatie van het Cultural Village Schaaktoernooi 2014 uit te kijken.

We houden u uiteraard op de hoogte.

Namens de organisatie,

Dennis Krassenburg
Toernooidirecteur CVST

 

IJmondvierkampen 2013: Ronde 3 - Danny de Ruiter wint IJmondvierkampen

ZZondag 23 juni 2013 - In de derde ronde staat dan het onderling duel tussen de hoogst gerate spelers van de kroongroep op het programma. Piet Peelen heeft die hoge rating tot nu toe niet waar kunnen maken. Rating is ook maar een betrekkelijk begrip, hoe is je vorm en speel je de laatste tijd nog veel partijen tellen natuurlijk ook mee. In groep 1 speelt Erik tegen de koploper en zal dus op winst spelen om nog in aanmerking te komen voor de eerste plaats. Lees verder.

 
IJmondvierkampen 2013: Ronde 2 - Spanning blijft

Zaterdag 22 juni 2013 - Vertoeven in het bruine schaakcafé De Zon van Ad en Carla is als vertoeven in een warm bad. Hier schaken geeft een warm gevoel, dat zullen de fietsende deelnemers op deze regenachtige zaterdagmiddag bij binnenkomst ook wel ervaren hebben. De organisatie verloopt weer vlekkeloos, ook voorafgaand aan de eerste ronde als voor wat de indeling betreft de climax wordt bereikt en geïmproviseerd moet worden. Alles valt dan weer op zijn plaats. Lees verder.

 
IJmondvierkampen 2013: Ronde 1 - Erik Schoehuijs verrassend onderuit

Vrijdag 21 juni 2013 - Om even na 18:00 uur ging de 7e IJmondvierkampen van start. Tijdens de opening werd stil gestaan bij het overlijden van Hans Bakker, ruim 4 weken geleden. Hans was medeoprichter van de Stichting Schaakpromotie IJmond in 2005 en was tot 2 jaar geleden voorzitter van deze stichting. De schaakregio heeft veel aan hem te danken en ter nagedachtenis wordt vanaf heden de trofee van de IJmondVierkampen naar hem vernoemd. Lees verder.

 
Inschrijving voor de IJmondvierkampen 2013 geopend

Zondag 17 maart 2013 - De IJmondvierkampen 2013 vinden dit jaar plaats in het weekend van 21, 22 en 23 juni. De speellocatie is het bekendste schaakcafé van Nederland: Café de Zon in Wijk aan Zee, waar ook elk jaar een aantal groepen van de vier- en tienkampen van het Tata Steel Chess Tournament hun onderdak vinden. Lees verder.

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2012:  Een winnaar..een norm..het einde

Woensdag 28 november 2012 - Zoals bijna gebruikelijk kan de organisatie met tevredenheid terugkijken op een geslaagd toernooi. Mede dankzij de uitstekende samenwerking met het Tata Steel Chess Tournament . Maar succes went nooit.  Lees verder.

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2012:  Wat een dag...!

Dinsdag 27 november 2012 - Half één…meestal nog geen deelnemer te bekennen. Behalve dan Robert Ris die even een stevig ontbijt wegwerkt en weer de buitenlucht opzoekt. Vandaag kwamen echter, vrijwel gelijktijdig, Miguoel Admiraal en zijn opponent van de dag Sabino Brunello binnen. Beiden met een ontspannen uitstraling. Maar toch....  Lees verder.

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2012:  De storm is gaan liggen... buiten

Maandag 26 november 2012 - Middag van de waarheid? Wie zal het zeggen. In ieder geval weer stormachtige potjes schaak. Feit is dat Admiraal na gisteren stevig op weg leek naar een mooie dubbelslag. Door zijn knappe (!) remise van vandaag tegen Castañeda is dat nog steeds mogelijk.  Lees verder.

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2012:  Storm en stuurlui

Zondag 25 november 2012 - Zomaar een zeer winderige zondag in Wijk aan Zee. Het bleek op de spelers toch zijn weerslag te hebben. Het eerste uur van deze ronde werd gekenmerkt door heen en weer drentelende schakers. Als mijn katten dat thuis doen weet ik ook dat er storm op til is. Er stak inderdaad een strakke zuidwester op die gedurende de dag menig schaakliefhebber café de Zon in joeg.  Lees verder.

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2012:  Kunststukjes!

Vrijdag 23 november 2012 - Hoge verwachtingen van deze ronde. De koplopers treffen elkaar en ook twee van de achtervolgers. Daar zouden kansen moeten liggen voor Castañeda en Brunello. Het bekende verhaal van die vechtende honden en dat been. Castañeda bleek geen trek in dat been te hebben en bood na negen zetten remise aan.  Lees verder.

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2012:  Koning.. Keizer.. Admiralis!

Donderdag 22 november 2012 - We rekenden vandaag allemaal op een spannende ronde, maar het begin was verrassender dan we konden vermoeden. Terwijl de arbiter nerveus de deur in de gaten hield in afwachting van Rob Schoorl bleek Robert Ris van tegenstander te zijn gewisseld.  Lees verder.

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2012:  Hete Adem

Woensdag 21 november 2012 - Het was nog even spannend vanmorgen, maar na wat uit- en aanschakelen van bijna alle aanwezige apparatuur gingen de juiste lampjes branden en verschenen de borden weer op de beeldschermen. De aandacht kan nu weer verlegd worden naar de essentie van dit toernooi: schaken!  Lees verder.

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2012:  Daar was laatst een draadje loos

Dinsdag 20 november 2012 - Na de mist en diverse vertragingen van gisteren begon de dag met een waterig doch hardnekkig zonnetje. Kortom, een mooie dag om op hoog niveau te schaken in ons charmante kustdorpje.  Lees verder.

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2012:  Mistig met enige vertraging

Maandag 19 november 2012 - Eindelijk….de lange periode van voorbereiding werd vandaag afgesloten met de opening van  het 17e Cultural Village Schaaktoernooi. Alle ingrediënten waren aanwezig: genodigden, spelers, prima lunch, goede sfeer en materiaal dat erom smeekte te worden gebruikt.  Lees verder.

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2012:  Robert Ris vervangt Thomas Willemze

Vrijdag 16 november 2012 - De Amsterdamse IM Robert Ris zal in het 17e Cultural Village Toernooi in Wijk aan Zee de plaats innemen van Thomas Willemze, die sinds kort een vaste werkbetrekking heeft gevonden. Willemze heeft zich om die reden teruggetrokken uit het traditionele toernooi, dat als opwarmertje geldt voor het jaarlijkse Tata Steel Chess Tournament.  Lees verder.


Robert Ris

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2012:  Persbericht - Deelnemersveld compleet

Donderdag 1 november 2012 - Vanaf maandag 19 november vanaf 13:00 zal er volop strijd worden geleverd teneinde de toernooi overwinning, en dus de tickets voor grootmeestergroep C van het Tata Steel Chess Tournament, te bemachtigen. Inderdaad: meervoud. Want niet alleen de winnaar, maar ook de best presterende Nederlander zal deze uitnodiging krijgen.  Lees verder.

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2012:  Persbericht - Vooraankondiging

Maandag 22 oktober 2012 - Aangezien nog niet het complete deelnemersveld compleet is hierbij een korte vooraankondiging van het toernooi. Voor de 17e maal gaat maandag 19 november, onder auspiciën van de Stichting Schaakpromotie IJmond, in café de Zon te Wijk aan Zee het Cultural Village Schaaktoernooi van start. Ook dit jaar is de organisatie er weer in geslaagd om het toernooi die internationale allure te geven die het verdient: een Grootmeestertoernooi.   Lees verder.

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2012 in Wijk aan Zee

Zondag 21 oktober 2012 -  Van maandag 19 tot en met woensdag 28 november wordt in Wijk aan Zee het 17e Cultural Village Schaaktoernooi gehouden. Doel en opzet van het sfeervolle toernooi is om jonge schakers de gelegenheid te bieden om een meester- of grootmeesterresultaat te halen.  Lees verder.

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2011: Het zit erop

Woensdag 30 november 2011 - Er valt van alles te zeggen over deze eindronde en over het gehele toernooi. Maar laten we beginnen met de gelukkigen van dit toernooi. Baskharan Adhiban uit India mag zich de terechte winnaar noemen en we hopen dit jeugdige talent dan ook terug te zien in januari.  Lees verder.


Baskaran Adhiban

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2011: De spanning stijgt

Dinsdag 29 november 2011 - Hij wist teveel, was het commentaar van Piet Peelen over zijn partij tegen Lenderman. Tsja daar doe je dan weinig tegen nietwaar? Hiermee nestelt Lenderman zich wel aan kop. Dus hoe staat het met de andere kanshebber(s)? Eerst de clash tussen een bulldozer en een bedachtzame Indiër. Het was zeker geen salon- of vriendenremise.  Lees verder.


S.P. Sethuraman

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2011: Oeps...

Maandag 28 november 2011 - Jaja...oepsdagje. En niet per se een met een negatieve lading. Een kort rondje langs de borden dus maar. David Klein vs Benjamin Bok. Niets ten nadele van Klein maar wat is het effect van de remise tegen Anne Haast geweest voor Bok? Klein heeft m.i. keurig gespeeld en Bok moest het antwoord schuldig blijven. Oeps...geen GM norm en voor nu ook even niet aan kop.  Lees verder.


Piet Peelen

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2011: Na de rustdag

Zondag 27 november 2011 - Ja ja, gisteren een rustdag voor dit mooie toernooi. Iedereen heeft dit op zijn eigen wijze beleefd. Zo zijn bijvoorbeeld de Naroditskys naar de Hermitage in Amsterdam geweest, is Tom Bottema naar het voetballen van zijn kinderen gaan kijken, heeft Anne Haast "gewoon" bondscompetitie gespeeld en is Piet Peelen gaan zaalvoetballen.  Lees verder.


Joost met gong

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2011: Opmars - afmars..

Vrijdag 25 november 2011 - Het kan verkeren... om Bredero maar eens te citeren. En eigenlijk had het verslag hiermee geëindigd kunnen zijn. Het eerste slachtoffer van de dag was Anne Haast. De afmars lijkt zich voort te zetten. Daar waar Lenderman tot zijn plezier een voor hem zeer bekende stelling op het bord zag verschijnen bleek Haast iets minder voorbereid.  Lees verder.

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2011: Eigenlijk een normale schaakdag

Donderdag 24 november 2011 - Ja...tjeemig. Wat moet je nou over zo'n ronde schrijven? Piet Peelen had toch maar een halfje van Adhiban Baskaran (zo heet hij dus echt) weten af te snoepen en toch was hij niet content. Peelen wil tenslotte altijd beter en was ervan overtuigd dat hij ook kansen heeft gehad vandaag.  Lees verder.

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2011: Je zal je dag maar niet hebben

Woensdag 23 november 2011 - Een mooie woensdag in Wijk aan Zee, eindelijk zonder mist. Dat zou toch een heldere kijk op de gang van zaken geven.....zou je denken. De toernooidag begon echter met een mailtje vanuit  café de Zon: technische storing, dus geen live uitzending. En dat terwijl onderhand half India gespannen zat te wachten op de verrichtingen van hun twee helden.  Lees verder.


Tom en Carla

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2011: Leuk menu

Dinsdag 22 november 2011 - Gisteren verkeerde ik in de vereerde omstandigheid mee te mogen dineren met de spelersgroep. Het was voor mij behalve een copieuze vooral een Babylonische ervaring. Vele discussies werden gevoerd in het Engels, Indiaas, Russisch en Nederlands (uiteraard over voetbal). Na een smekende blik van Aleksandr was Anne zo vriendelijk hem te leren hoe je een sinaasappel schilt. Misschien dat dit in hun onderlinge partij een appeltje wordt.  Lees verder.


De deelnemers

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2011: Een mooie start

Maandag 21 november 2011 - Vanmorgen was het eindelijk zover. Na maandenlange voorbereidingen kon de aftrap gegeven worden voor de 16e editie van deze historierijke 10-kamp. Vanuit een mistige omgeving doemden de deelnemers op; een gemêleerd gezelschap wat uit bijna alle hoeken van Nederland en de wereld was neergestreken in ons mooie dorp.  Lees verder.


Mark van der Werf

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2011 in Wijk aan Zee

Zondag 30 oktober 2011 -  Van maandag 21 tot en met woensdag 30 november wordt in Wijk aan Zee het 16e Cultural Village Schaaktoernooi gehouden. Doel en opzet van het sfeervolle toernooi is om jonge schakers de gelegenheid te bieden om een meester- of grootmeesterresultaat te halen.  Lees verder.

 
IJmondvierkampen 2011: David Klein winnaar IJmondvierkampen

Zondag 19 juni 2011 - Met de wind mee is David Klein winnaar geworden van de IJmondVierkampen 2011. In de partij tegen Arjan Wijnberg was de stelling lange tijd onduidelijk. David had een pion geofferd en Arjan keek tegen een iets mindere stelling aan. Helaas gaf Arjan pardoes een stuk weg. Met dit resultaat kwam David op 2½ punt.  Lees verder.

 
IJmondvierkampen 2011: Hans Galjé medekoploper kroongroep

Zaterdag 18 juni 2011 - Zaankanter Hans Galjé heeft zijn sportieve plicht gedaan: David Klein tegenhouden. Dat deed hij met verve en mocht als dank een remise bijtekenen. Daarmee is hij met David na twee ronden koploper geworden van de Kroongroep. Voor Daan Zult was het de vraag of hij voldoende was hersteld van de optater die hij gisteren incasseerde.  Lees verder.

 
IJmondvierkampen 2011: David Klein op koers!

Vrijdag 17 juni 2011 - De aanvang van de vijfde IJmondvierkampen liep gesmeerd. De hectiek die altijd ontstaat als de wedstrijdleiders tot indeling overgaan ontbrak dit jaar. De twee spelers die om 17:30 uur nog niet aanwezig waren konden snel worden achterhaald en om 18:00 uur was de indeling een feit. Alle aangemelde spelers waren dus opgekomen, een ideaal scenario! Lees verder.

 
Inschrijving voor de IJmondvierkampen 2011 geopend

Zondag 20 maart 2011 - De IJmondvierkampen 2011 vinden dit jaar plaats in het weekend van 17, 18 en 19 juni. De speellocatie is het bekendste schaakcafé van Nederland: Café de Zon in Wijk aan Zee, waar ook elk jaar een aantal groepen van de vier- en tienkampen van het Tata Steel Chess Tournament hun onderdak vinden. Lees verder.

 
Bar Battle Chess tijdens Tata Steel Chess Tournament

Op vrijdagavond 28 januari 2011 organiseren de IJmondse schaakverenigingen in samenwerking met de Stichting Schaakpromotie IJmond en het Tata Steel Chess Tournament het Bar Battle Chess in diverse kroegen in Wijk aan Zee. Lees verder.  Inschrijven kan via dit inschrijfformulier.

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2010: En nog is Polen niet verloren

Woensdag 24 november 2010 - Ik had vandaag gelegenheid om redelijk bijtijds in café de Zon aanwezig te zijn. Piet Peelen zat ontspannen van een bakkie koffie te genieten. Ojé dacht ik, die is vlot klaar in zijn partij tegen Sjoerd Plukkel. Het bleek schijn, Piet had gewoon een lekkere voorsprong op de klok en had besloten deze tijd aangenaam te besteden.  Lees verder.


Dariusz Swiercz

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2010: Tenenkrommend spannend

Dinsdag 23 november 2010 - Hard en heftig. Meer kan ik niet zeggen over de vlotte overwinning die Sahaj Grover boekte op Enrico Blees. De jonge Indiër is nu hard op weg naar een grootmeesterresultaat, en wellicht de toernooi overwinning. Razend knap in dit veld. Sjoerd kon helaas weer geen potten breken, het eindspel was de hobbel. Roeland profiteerde blijmoedig en kon weer even op Twan neerkijken.  Lees verder.


Oleksandr Sulypa

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2010: Een paard aan de rand…

Maandag 22 november 2010 - Fijne Schaakliefhebbers. Na alle commotie van gisteren lijken vandaag de gemoederen weer wat bedaard. Maar goed ook, want aan dat gedoe, hoe begrijpelijk ook, heb ik een hekel. De eerste partij van de dag die afgerond werd, was tussen Arun Prasad en Sjoerd Plukkel. Vlot hard en heftig leek het zo.  Lees verder.


S. Arun Prasad

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2010: Een lach en een traan

Door Herman Grooten (schaaksite.nl). In Wijk aan Zee zijn we bij het Cultural Village toernooi inmiddels gevorderd tot en met de zesde ronde. Nog drie ronden te gaan voor de felbegeerde plekken van het Tata Steeltoernooi. De winnaar wordt uitgenodigd en de hoogst geëindigde Nederlander. De meesten staan gebroederlijk onderaan, alleen Roeland Pruijssers en Twan Burg weten zich enigszins aan de malaise te onttrekken.  Lees verder.

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2010: Topduel eindigt onbeslist

Zondag 21 november 2010 - "Tot zondag". Zo besloot Dennis zijn vorige ronderverslag en vertelde daarbij over de mogelijkheden die de spelers ter beschikking lagen op de enige vrije dag in het 15e Cultural Village Toernooi. En wat blijkt? Dennis zelf nam een tweede rustdag op, want hij had culturele verplichtingen in Alkmaar. Het zij hem van harte gegund.  Lees verder.


Piet Peelen

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2010: De rust lonkt…

Vrijdag 19 november 2010 - Nou, we zijn toe aan de rustdag. Een aantal spelers mag zich met de diverse competitieverplichtingen vermaken,  anderen zullen wellicht Beverwijk bewonderen. Of gewoon lekker naar ons onvolprezen brede strand. Het nabije verleden eruit laten waaien en ruimte scheppen voor de ronden die nog komen.  Lees verder.


Sahaj Grover

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2010: De Plukkel van de week!

Donderdag 18 november 2010 - Soms zijn er van die toernooien waar je als schaker achteraf misschien niet aan mee had willen doen. Tenminste dat stel ik me zo voor. Als ik Twan was…. eerste ronde als een vorst gespeeld en vervolgens twee nullen aan de broek. Als ik Sjoerd was….. drie ronden goed tot gewonnen staan en dan toch de bietenbrug op.  Lees verder.


Twan Burg

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2010: Traditie blijft in stand

Door Herman Grooten (schaaksite.nl). Als we het dorp Wijk aan Zee noemen, wordt dat onmiddellijk met het Hoogovens-, Corus- en nu binnenkort Tata Steel-toernooi geassocieerd. Toch is Wijk aan Zee eens in de zoveel tijd op schaakgebied op een andere manier in het nieuws, namelijk met het Cultural Village toernooi . Laten we bij het begin beginnen.  Lees verder.

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2010: Van ouwe lui en verrassend schaak

Woensdag 17 november 2010 - Druk op de weg, dus ik was helaas te laat om mee te maken dat Twan Burg weer als eerste klaar was. En verdorie....weer verloren! De zo glorieuze winnaar van vorig lijkt toch wat van slag. Het zal toch niet liggen aan het feit dat hij boven de speelzaal bivakeert? Maar goed, toen ik de speelzaal betrad werd de schijnbare rust slechts onderbroken door de luiddruchtige analyse van drie wat oudere stuurlui met een biertje en de zwijgzame Bert Kisjes aan de koffie  Lees verder.


Oudere stuurlui

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2010: Live and kicking

Dinsdag 16 november 2010 - Met samengeknepen billen op m’n werk gekeken of we live gingen vandaag. Er zijn tenslotte altijd van die zeurpieten die op hun sjieke forums meteen klagen als ze niet direct voorgeschoteld krijgen wat hen is beloofd. (Je kan ook gewoon naar Wijk aan Zee komen... denk ik dan gemakkelijk.) Maar we willen als toernooi ook gewoon doen wat we beloven.  Lees verder.


Sjoerd Plukkel

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2010: Toernooi in vele talen

Maandag 15 november 2010 - Altijd leuk, de opening van een schaaktoernooi. En zeker die van het Cultural Village Toernooi. En ja, ik ben in deze bevooroordeeld. Dat mag. Het blijft een mooi en gezellig toernooi, niet in de laatste plaats  dankzij de vele nationaliteiten. Uit alle hoeken van de wereld melden schakers zich bij Jeroen van de Berg: "mag ik ook meedoen?"  Dit toernooi is tenslotte niet niks: de winnaar mag naar het Tata Steel Chess!  Lees verder.


De deelnemers

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2010 in Wijk aan Zee

Woensdag 27 oktober 2010 -  De organisatie is erin geslaagd om de regional bekende speler Sjoerd Plukkel toe te voegen aan de in het vorige persbericht genoemde negen deelnemers. Sjoerd heeft ook vorig jaar meegespeeld en het (meester)toernooi toen afgesloten met een keurige 5 uit 9 score.  Lees verder.

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2010 in Wijk aan Zee

Zondag 24 oktober 2010 -  In café de Zon te Wijk aan Zee gaat maandag 15 november de 3e lustrumeditie van het inmiddels vermaarde Cultural Village Schaaktoernooi van start. De organisatie prijst zich gelukkig met dit 15e toernooi weer een sterk bezet, internationaal grootmeestertoernooi te kunnen realiseren.   Lees verder.

 
Enrico Blees winaar IJmondvierkampen 2010

Zondag 20 juni 2010 -  In de laatste ronde bewees Piet Peelen eens te meer dat hij tot de betere snelschakers behoort. Een flinke tijdsinvestering leverde hem kwaliteitswinst op, maar het vergde uiteindelijk nog een serie welgemikte zetten in luttele seconden voordat hij het winstpunt kon noteren. Promovendus Hugo van Hengel won van koploper Enrico Blees en kwam daardoor op gelijke hoogte. Dat maakte een barrage nodig. Twee vluggertjes van vijf minuten moesten de beslissing brengen.  Lees verder.


Enrico Blees

 
Enrico Blees wint ook tweede partij

Zaterdag 19 juni 2010 -  Het denkwerk vlotte deze zaterdagavond niet bij Piet Peelen. Hij stak zoveel tijd in zijn drieentwintigste zet dat Enrico Blees bijna een uur meer bedenktijd had. In de allerlaatste seconde voor de eerste tijdcontrole wist hij weliswaar zijn veertigste zet er nog uit te gooien maar toen stond hij al twee pionnen achter. Hoewel hij nog even doorspeelde viel er geen eer meer aan te behalen.  Lees verder.


Thomas Broek

 
IJmondvierkampen van start

Vrijdag 18 juni 2010 -  Met gemengde gevoelens accepteerde Hugo van Hengel het remise-aanbod van zijn tegenstander. Weliswaar meende hijzelf dat hij iets minder stond, maar Piet Peelen vond dat de stelling weinig perspecieven meer bood. En dat al na vijftien zetten. Tel daarbij een ratingverschil van 200 punten en Hugo, de promovendus van de voorgaande open IJmondVierkampen, koos eieren voor zijn geld met de belofte dat hij er de komende ronden tegenaan zou gaan.  Lees verder.


Hugo van Hengel

 
Eerst kijken naar Oranje, dan schaken

Woensdag 16 juni 2010 - Het regionale schaakwezen heeft het poldermodel nog niet afgezworen, getuige de bemoeienissen van acht verenigingen met de organisatie van IJmondvierkampen 2010. In samenwerking met de Stichting Schaakpromotie IJmond hebben Kijk Uit uit IJmuiden, Santpoort, de Wijker Toren uit Beverwijk, Schaakgenootschap Paard van Ree ui Wijk aan Zee, Excelsior uit Heemskerk, Lakser uit Uitgeest, schaakclub Bakkum en Castricum zich gecommitteerd aan de driedaagse, die na een onderbreking van een jaar van vrijdag tot en met zondag plaats heeft in Café de Zon in Wijk aan Zee. Lees verder.


Voetballen+schaken

 
Eerst kijken naar Oranje, dan schaken

Woensdag 16 juni 2010 - Het regionale schaakwezen heeft het poldermodel nog niet afgezworen, getuige de bemoeienissen van acht verenigingen met de organisatie van IJmondvierkampen 2010. In samenwerking met de Stichting Schaakpromotie IJmond hebben Kijk Uit uit IJmuiden, Santpoort, de Wijker Toren uit Beverwijk, Schaakgenootschap Paard van Ree ui Wijk aan Zee, Excelsior uit Heemskerk, Lakser uit Uitgeest, schaakclub Bakkum en Castricum zich gecommitteerd aan de driedaagse, die na een onderbreking van een jaar van vrijdag tot en met zondag plaats heeft in Café de Zon in Wijk aan Zee. Lees verder.

 
Inschrijving voor de IJmondvierkampen 2010 geopend

Zondag 28 maart 2010 - Na een onderbreking van een jaar staan de IJmondvierkampen in 2010 weer op het programma. Dit keer vinden ze niet in het najaar plaats, maar in de zomer: op 18, 19 en 20 juni om precies te zijn. Speellocatie: Café de Zon in Wijk aan Zee.

 
Winnaar Ichthus toernooi krijgt plek in Cultural Village toernooi

De winnaar van het Ichthus Open Chess Tournament dat gehouden wordt op 9, 10 en 11 april in Driehuis (Noord-Holland) krijgt het recht om deel te nemen aan het bekende Cultural Village schaaktoernooi dat in het najaar weer in Wijk aan Zee wordt gehouden. Randvoorwaarde is dat de winnaar beschikt over een rating van minimaal 2200.

 

 
Aankondiging: Ichthus open Chess Tournament 2010

Op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 april 2010 wordt het door schaakclub Santpoort georganiseerde Ichthus toernooi gehouden. Alle schakers worden van harte uit uitgenodigd om in te schrijven.

 
Bar Battle Chess tijdens Corus Chess Tournament

Op vrijdagavond 29 januari 2010 organiseren de IJmondse schaakverenigingen in samenwerking met de Stichting Schaakpromotie IJmond en het Corus Chess Tournament het Bar Battle Chess in diverse kroegen in Wijk aan Zee. Lees verder.
Inschrijven kan via dit inschrijfformulier.

 
Wijk aan Zee juicht om superzwak paard

Zaterdag 28 november 2009 - De leden van de schaakclub Het Paard van Ree hebben niet zo’n hoge pet op van zichzelf. Dat blijkt al uit de naam, de caféschakers uit Wijk aan Zee hebben hun club genoemd naar de slechtste stelling die grootmeester Hans Ree ooit heeft gehad. Tijdens het Hoogovenstoernooi van 1970 zag Ree zich met wit tegen de Fin Heikki Westerinen genoodzaakt zijn paard terug te trekken naar het droevige veld a1.  Door Johan HutLees verder.


Lars Ootes

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2009: Dubbele victorie in de Republiek Wijk aan Zee

Donderdag 26 november 2009 - Zoals gisteren al min of meer aangekondigd trad vandaag een tweede held voor het voetlicht. Met een vlotte remise tegen Sjoerd Plukkel (eens een Plukkel altijd een heer?) behaalde Rick Lahaye het laatst benodigde halfje voor zijn eerste meesternorm.  Klassetoernooi van Rick hoor. Na de eerder door Twan Burg behaalde IM titel een tweede succes voor het toernooi.  Lees verder.


Slotmaaltijd

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2009: In de schaduw van de overwinning…..

Woensdag 25 november 2009 - Gisteren behaalde Twan Burg zijn finale meester-resultaat en vandaag werd hij toernooiwinnaar: niet meer in te halen. Iets waar niet alleen hijzelf, maar ook de organisatie erg gelukkig mee is. Het onderstreept op niet mis te verstane wijze het bestaansrecht van dit fraaie toernooi. Maar in de schaduw van de gelukkige Burg staat stilletjes een andere deelnemer met een glimlach om de mond. Trek die man voor het voetlicht! Rick Lahaye had na gisteren 5 uit 7 en behoeft dus nog maar 1 uit 2 om een norm te scoren.  Lees verder.


Rick Lahaye

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2009: Op de platte kar met die gozer!

Dinsdag 24 november 2009 - Met windkracht 7 in de rug vanuit de file naar Wijk aan Zee. Met slechts één gedachte: wat heeft Afek vandaag gespeeld? Nou, daar kwam ik snel achter. Bij binnenkomst trof ik een glimlachende Twan Burg aan in het altijd licht rumoerige maar gezellige voorcafé. Yochanan Afek wat triestig er tegenover. Blundertje….bedankt! Met deze overwinning is Burg geslaagd in zijn missie: de IM titel is behaald.  Lees verder.


Arlette van Weersel

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2009: Dit kan toch niet meer mis gaan…..?

Maandag 23 november 2009 - Zoals eerder gemeld was ooit de basisopzet van dit toernooi om jonge talentvolle schakers in Nederland de kans te geven een  norm en/of titel te behalen. Tijdens dit toernooi was voor het behalen van een Meesternorm 6 uit 9 vereist. En verdomd! Altijd wel iemand die daar trek in heeft.  Lees verder.


Daniel Naroditsky

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2009: Wie krijgt de roe en wie het suikergoed?

Zondag 22 november 2009 - Aangezien de Goedheiligman gisteren zijn officiele intrede in Wijk aan Zee heeft gedaan mag je toch hopen dat hij ook het piekerende schaakvolkje in café de Zon niet zal vergeten. In ieder geval niet Wijk aan Zee als geheel. Nadat vorig jaar tijdens dit toernooi ons fraaie dorp al de eerste prijs had behaald met het Beste Buurtplan zijn we er dit jaar in geslaagd de Dorpsvernieuwingsprijs 2009 in de wacht te slepen.. Lees verder.


Twan Burg

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2009: Net niet saai

Vrijdag 20 november 2009 - Ook vandaag kon ik helaas niet de gehele tijd op het toernooi aanwezig zijn. Toen ik eindelijk uit de file mocht bleek nog één partij gaande. Naroditsky vs Ootes. En dat zag er toen behoorlijk remiseachtig uit. En dat werd het ook. Tot lichte opluchting van Lars Ootes trouwens. Aan de bar getogen trof ik Arlette van Weersel die zich een goed glas wijn in liet tappen. Moet dus goed gelopen zijn dacht ik.  Lees verder.


Julius Armas

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2009: Dag Nul

Donderdag 19 november 2009 - De derde dag van dit mooie toernooi in de bekende aimabele sfeer. Ik kwam laat binnen, alle partijen waren reeds gespeeld. Veel vrolijkheid rond de bar. Een stralende Sebastian Siebrecht en een wat verdwaasd kijkende Julius Armas kwam ik als eerste binnen tegen, na buiten al een introvert glimlachende Twan Burg tegen het lijf te zijn gelopen. De lange glamourboy Siebrecht was – terecht! - apetrots op een mooi geboekte overwinning. Yochanan was het slachtoffer van deze Duitse dadendrang.  Lees verder.


Sebastian Siebrecht

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2009: Stormschaak

Woensdag 18 november 2009 - Al was het maar om de titel te koppelen aan de geweldige weersomstandigheden die we vandaag in ons geliefde kustdorp weer eens mochten ervaren. En elke vaste bezoeker van het Corus Chess Tournament kent uiteraard het mooie evenement onder dezelfde naam. Enfin, genoeg over het buitengebeuren. Binnen in café de Zon snorde de grote kachel en was het ronduit behaaglijk.  Nadat Sjoerd Plukkel gisteren wat vervelend verloren had van de kleine Daniel Naroditsky stuitte hij vandaag allereerst op een tegenstander die absoluut geen mededogen kent: de Nederlandse Spoorwegen.  Lees verder.


Sjoerd Plukkel

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2009: Unieke opening van een schaaktoernooi

Dinsdag 17 november 2009 - Vandaag is de 14e editie van het Cultureel Village Schaaktoernooi in Wijk aan Zee van start gegaan. En dat ging niet zonder slag of stoot. Het is tenslotte niet niks, zo’n schaakevenement aftrappen. Maar goed laten we niet op de zaken vooruit lopen. Nadat diverse leden van de toernooi-organisatie ervoor hadden gezorgd dat de speelruimte gereed was druppelden de deelnemers binnen. Sommige oudgedienden zoals Julius Armas en Yochanan Afek met een breedklinkend HALLO!  Lees verder.


De loting

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2009: Persbericht

Dinsdag 3 november 2009 - Van dinsdag 17 t/m donderdag 26 november wordt in café de Zon te Wijk aan Zee het 14e Cultural Village Schaaktoernooi gehouden. Een toernooi met een mooie en lange historie. In tegenstelling tot de afgelopen paar edities heeft de organisatie er dit jaar voor gekozen terug te keren naar de oorsprong. Daar waar het toernooi zich de afgelopen jaren profileerde als grootmeestertoernooi wordt dit jaar weer een gesloten meestertienkamp gehouden. Lees verder.


Winnaar vorig jaar
Oleg Romanishin

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2009: Toernooi-informatie

Dinsdag 3 november 2009 - Locatie, speeltijden, deelnemers, toernooi-informatie en meer is hier te vinden.

De afbeelding “http://home.wanadoo.nl/r.spijker/partly_sunny_md_clr.gif” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.
Café De Zon

 
IJmond Open 2009 afgelast

Doncerdag 24 september 2009 - IJmond Open 2009 afgelast
Wegens te weinig aanmeldingen heeft de organisatie zich genoodzaakt gezien dit toernooi niet door te laten gaan. We vragen hiervoor uw begrip..

 

 
NHSB herfstkampioenschap voor veteranen

Donderdag 17 september 2009 - Voor de vierde keer in successie vindt in IJmuiden het Noord-Hollandse herfst schaakkampioenschap voor veteranen plaats. Het toernooi vindt plaats in het Jan Ligthart gebouw aan de Eksterlaan in IJmuiden. Op woensdagmiddag 23 september is de start in het clubgebouw van schaakclub Kijk Uit. Het schaaktoernooi is bedoeld voor schakers van 55 jaar en ouder en wordt gedurende zeven woensdagmiddagen gespeeld, te weten van 23 september tot en met 4 november. Lees verder.

 
Inschrijving IJmond Open 2009 is geopend

Zondag 12 juli 2009 - Op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 oktober wordt in de Moriaan in Wijk aan Zee de eerste editie van het IJmond Open Schaaktoernooi gehouden. Het IJmond Open is de opvolger van de IJmond vierkampen die in 2006, 2007 en 2008 werden gehouden. De inschrijving voor het IJmond Open 2009 Schaaktoernooi is geopend. Inschrijvingen moeten uiterlijk donderdag 8 oktober binnen zijn. Voor informatie en inschrijving.... Lees verder.

 
Schaaksimultaan Jan Smeets in Heemskerk

Zondag 12 juli 2009 - Op zaterdag 1 augustus organiseert schaakvereniging Excelsior een schaaksimultaan door Nederlands kampioen Jan Smeets. Wie wil meedoen kan nu alvast een plek reserveren via Joop Zonneveld. Telefonisch: 0251-231286 of 06-53831715, en anders door te mailen naar joop.zonneveld@planet.nl. Het maximum aantal deelnemers bedraagt 35. Deelname is gratis. Lees verder.


Jan Smeets

 
Nieuwe serie trainingen door Jop Delemarre

Dinsdag 7 juli 2009 - Het komend seizoen start IM Jop Delemarre een nieuwe lessenserie bedoeld voor schakers binnen de IJmond met een rating boven de 1800. De serie bestaat uit 9 trainingen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden. Lees verder.


Jop Delemarre

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2008: Oleg is back!

Donderdag 26 november 2008 - En dan snap je het wel. Oleg Romanishin is de winnaar geworden van het 13e Cultural Village Schaaktoernooi. Na 24 jaar keert de charmante Ukrainer terug op het hoogste podium. Maar niet zonder slag of stoot. Hoewel Oleg vrij eenvoudig van Djurre den Heeten won was tot het eind van de laatste twee partijen de spanning te snijden in café de Zon. Lees verder.

CVCT2008-OlegRomanishin3.jpg (18816 bytes)
Toernooiwinnaar 
Oleg Romanishin

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2008: Einde in zicht

Woensdag 25 november 2008 - Een ronde om nog eens goed over na te denken. We lopen naar het eind van het toernooi en de deelnemers zijn duidelijk gespannen. Gelukkig komt de dagelijkse ontlading tijdens de gezamenlijke maaltijd. Ad en Carla zetten hun gasten elke dag weer een mooi maal voor. Lees verder.

CVCT2008-RobinSwinkels2.jpg (20013 bytes)
Robin Swinkels

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2008: Van dik hout ....

Dinsdag 25 november 2008 - Tsja, dat was een beste ronde schaak. Aan de laptoptafel trof ik een quintetje schaakjunks aan die lauw op mijn opgewekt Goedemiddag! reageerden. Gebiologeerd door hetgeen zich op de schermen afspeelden. En terecht. Alle partijen zinderend. Lees verder.


Vyacheslav Ikonnikov

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2008: Gemengde gevoelens

Maandag 24 november 2008 - Wat later dan de bedoeling arriveerde ik vandaag in café de Zon. Jammer, want daardoor bleek ik het bezoek van John van der Wiel te hebben gemist. En dat is toch altijd een aangename gast die elk jaar even aanwipt. Lees verder.


Fred Slingerland

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2008: Gespleten ronde

Zondag 23 november 2008 - In het warme café de Zon waren alle voorbereidingen voor een voorbestemde explosieve ronde reeds getroffen. Onder het genot van een mooie sneeuwstorm druppelden de spelers vanmiddag binnen. Lees verder.


Deepan Chakkravarthy

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2008: Dag van het respect

Vrijdag 21 november 2008 - Wat later dan de officiële dag bleek ook in de speelzaal van café de Zon enig respect te overheersen. De beide koplopers Matthew Tan en Wouter Spoelman sloten redelijk vlot de vrede. (Wouter lijkt ondertussen trouwens hard op weg naar de Grootmeestertitel.) Lees verder.


Wouter Spoelman

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2008: Ondersteboven!

Donderdag 20 november 2008 - Vanaf m'n werk zag ik al een paar interessante stellingen. U volgt ze toch ook via www.ssij.nl neem ik aan? Aangekomen in café de Zon spoedde ik mij naar de speelzaal. Hoe zou het onze tijdelijke dochter vergaan? Oeps! Van de stelling die ik vanaf m'n werk had gezien was niet veel over. Lees verder


Matthew Tan

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2008: Vrolijk verder

Woensdag 19 november 2008 - Er moest vandaag weer gewerkt worden. Door mij dan. Die schakers zitten hier toch deels voor hun hobby, toch? Maar akkoord, ze hebben een leuke hobby en sommigen vangen er ook nog geld voor. Weer anderen gaan daarnaar kijken. Lees verder.


Anne Haast

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2008: Een mooi begin

Dinsdag 18 november 2008 - En dat was het zeker. En daar kun je als organisatie alleen maar gelukkig mee zijn. Ik zal u daarom niet vermoeien met de gestreste perikelen die je als organisatie allemaal door mag maken. Uit vrije keuze ook nog.  Lees verder.

HPIM5182.JPG (22926 bytes)
De eerste zet

 
Djurre den Heeten snelschaakkampioen van de IJmond

Zondag 16 november 2008 - Het aantal deelnemers (16) had wat groter kunnen zijn, de kwaliteit liet deze eerste editie van het IJmondsnelschaakkampioenschap weinig te wensen over. Djurre den Heeten van de Wijker Toren, de op papier sterkste deelnemer bleek ook in de praktijk de sterkste. Zowel in de voorronde als in de finalegroep won hij al zijn partijen. Lees verder. Klik hier voor de uitslagen en eindstanden.


Djurre den Heeten

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2008: Wijziging deelnemersveld

Woensdag 12 november 2008 - Ach ja, elke toernooi organisatie heeft er op z’n tijd wel mee te maken. En nu is het Cultural Village Schaaktoernooi aan de beurt. Helaas heeft Robert Ris zich genoodzaakt gezien om zich terug te trekken. Jammer, want Robert is toch een leuke speler om erbij te hebben. En dan moet je als organisatie dus het blik met reserves opentrekken. Gevolg: mailen en bellen met als uitkomst: Anne Haast is bereid gevonden voor Robert in te vallen. Lees verder.


Anne Haast

 
IJmond Snelschaakkampioenschap 2008: Zondag 16 november

Vrijdag 31 oktober 2008 - Op zondag 16 november 2008 vindt het eerste individuele SSIJ-snelschaaktoernooi plaats over in totaal 14 ronden. Het toernooi is bestemd voor leden van verenigingen die zijn aangesloten bij de SSIJ. Dus: Bakkum, Castricum, Excelsior, Kijk Uit, Lasker, Het Paard van Ree, Santpoort, De Wijker Toren. Lees verder.
Aanmelden kan via het elektronisch inschrijfformulier.

 
Cultural Village Schaaktoernooi 2008: Van 18 t/m 27 november

Dinsdag 21 oktober 2008 - Van dinsdag 18 tot en met donderdag 27 november wordt in Wijk aan Zee het 13e Cultural Village Schaaktoernooi gehouden, dat in het verleden bekend was onder de naam Sonnevanck Schaaktoernooi. Doel en opzet van het sfeervolle toernooi is om jonge schakers de gelegenheid te bieden om een meester- of grootmeesterresultaat te halen. Lees verder.


Oleg Romanishin

 
IJmondvierkampen 2008: Friso Nijboer wint na barrage

Zondag 12 oktober 2008 - Liet Ali Bitalzadeh gisterenhet punt liggen tegen Friso Nijboer, in de laatste ronde van de IJmondvierkampen versloeg hij de sterkste IJmondspeler: Harmen Jonkman. Daarmee eindigde Harmen met een half punt op de laatste plaats. Kwestie van wat roestige schaakhersentjes oordeelde deze zelf. Lees verder.

 
IJmondvierkampen 2008: Climax in laatste ronde

Zaterdag 11 oktober 2008 - 'Een wonder', oordeelde Friso Nijboer na afloop van zijn partij tegen een getergde Ali Bitalzadeh. Laatstgenoemde was vastbesloten zichzelf te revancheren voor de onnodige nederlaag in de eerste ronde. Hij kwam ver, maar niet ver genoeg om zijn pluspion in een toreneindspel te gelde te maken. Remise dus. Lees verder.


Ali Bitalzadeh

 
IJmondvierkampen 2008: Slechts één remise in de invitatiegroepen

Vrijdag 10 oktober 2008 - Als het aan burgemeester Han van Leeuwen van Beverwijk ligt, verdient de schaaksport meer waardering dan tot nu toe het geval is geweest. Vergeleken met de ondersteuning die bepaalde veldsporten krijgen wordt denksport namelijk bepaald misdeeld. In dit verband prees hij de hoofdsponsor van de IJmondVierkampen die hij consequent als ‘Hoogovens’ aanduidde. Lees verder.


Daan Brandenburg

 
IJmondvierkampen 2008: Harmen Jonkman verdedigt IJmond-eer

Maandag 6  oktober 2008 - Komende vrijdag 10 oktober om 18.00 uur opent burgemeester Han van Leeuwen van Beverwijk de derde editie van de IJmondvierkampen. Voor liefhebbers dé voorbereiding op het Corus Chess Tournament in januari. Lees verder.


Harmen Jonkman

 
Gemeentenschaakvierkamp: Beverwijk pakt de wisseltrofee!

Zaterdag 4 oktober 2008 -  Vlak voordat de Beverwijkse wethouder Frowijn van sport, afreisde naar Litouwen gaf hij het start sein voor gemeentenschaakvierkamp 2008. In het stadskantoor van gastheer Beverwijk troffen afgelopen zaterdag vier teams uit de IJmond gemeenten elkaar. Lees verder. De foto's vind je in de fotogalerij en de gedetailleerde uitslagen in de uitslagenlijst.


Raadszaal Beverwijk

 
IJmondvierkampen 2008: Kroongroep A met Nijboer compleet

Woensdag 10  september 2008 - Door de toezegging van Friso Nijboer is de Kroongroep A van de komende IJmondvierkampen compleet. Eerder al gingen Daan Brandenburg en Ali Bitalzadeh (de nummers 2 en 1 bij het afgelopen Open Nederlands Kampioenschap in Dieren) in op de uitnodiging mee te doen. De groep wordt gecompleteerd door Beverwijker Harmen Jonkman. Lees verder.

Friso Nijboer
Friso Nijboer

 
Aankondiging: Schaaktrainingen door Jop Delemarre

Woensdag 10  september 2008 - De Stichting Schaakpromotie IJmond wil mensen de gelegenheid bieden om gezellig samen te schaken en er wat van te leren. Een van de methoden om dit te realiseren is op gezette tijden in het seizoen gezamenlijk aandacht te besteden aan trainingen. Ook dit seizoen worden er weer schaaktrainingen georganiseerd voor de verenigingen aangesloten bij de SSIJ. Lees verder.

 
Aankondiging: Schaaksimultaan Dimitri Reinderman in Heemskerk

Dinsdag 19 augustus 2008 - Alsof er op zaterdag 23 augustus niet genoeg gebeurt in het centrum van Heemskerk organiseert schaakvereniging Excelsior ook nog eens een simultaanwedstrijd. Een evenement dat al zo’n 30 jaar als zomeractiviteit staat geregistreerd. Dit jaar is de simultaangever Dimitri Reinderman, tweede bij het afgelopen Nederlands kampioenschap. Lees verder.


Dimitri Reinderman

 
In Memoriam Piet Zwart 1924 - 2008

Maandag 28 juli 2008 - Na een langdurige ziekte is schaakicoon Piet Zwart maandagavond 28 juli, te midden van zijn kinderen, rustig ingeslapen. Piet werd geboren op 1 december 1924 te Enkhuizen. Zijn schaaktalent werd in zijn jeugd opgemerkt. Lees verder.


Piet Zwart

 
Machiel Nouris wint open Heemskerks Schaakkampioenschap

Maandag 16 juni 2008 - Zeven winstpartijen, twee remises en geen enkel verlies waren genoeg om Machiel Nouris de winst op te leveren in het Open Heemskerks Kampioenschap Rapidschaak. Daarmee nam hij de titel over van Ruud Eisenberger die deze editie helaas niet alle drie de avonden mee kon doen.  Lees verder.


Machiel Nouris

 
Afgelast: NHSB snelschaakkampioenschap op het strand

Zondag 15 juni 2008 - Wegens te weinig aanmeldingen is het NHSB snelschaakkampioenschap afgelast.

 
Aankondiging: NHSB snelschaakkampioenschap op het strand

Zondag 15 juni 2008 - Persoonlijk snelschaakkampioenschap van de NHSB "Schaken op het strand". Zondag 15 juni 2008 (vaderdag). Strandpaviljoen "Het Strandhuis" te Wijk aan Zee. Eerst drie vierkampen ingedeeld naar puntentotaal (voorronden). Daarna finale groepen op basis behaalde punten (8-kampen). Bedenktijd 10 minuten per persoon per partij   Lees verder.

 
Aankondiging: Open Rapidkampioenschap van Heemskerk

Maandag 2 juni 2008 - Heemskerks enige echte schaakvereniging Excelsior organiseert in de maand juni wederom het Open Rapidkampioenschap van Heemskerk Op de maandagen 2 juni, 9 juni en 16 juni 2008 kunnen clubspelers en huisschakers in minimaal 9 ronden spelen om de titel. Lees verder.

 
Ron Faber benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Vrijdag 25 april 2008 - Namens hare Majesteit heeft burgemeester H. van Leeuwen van Beverwijk Ron Faber benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau! Burgemeester Van Leeuwen: 'De heer Faber zet zich al 45 jaar in als vrijwilliger met een grote inzet en betrokkenheid voor de schaaksport in Beverwijk. Lees verder.

Ron Faber
De laureaten

 
Bar Battle Chess tijdens Corus Chess Tournament

Op vrijdagavond 25 januari 2008 organiseren de IJmondse schaakverenigingen in samenwerking met de Stichting Schaakpromotie IJmond en het Corus Chess Tournament het Bar Battle Chess in diverse kroegen in Wijk aan Zee. Lees verder.
Inschrijven kan via dit inschrijfformulier.

 
Tweede masterclass wederom een succes

Zaterdag 5 januari 2008 - Schaakclub Kijk Uit organiseert jaarlijks onder auspicien van SSIJ een masterclass voor schakers uit de IJmondregio. Elk jaar wordt een bekende topgrootmeester uitgenodigd om aan de hand van een drietal ingestuurde partijen de spelers en het publiek uit te leggen waar het spel verbeterd kan worden. Lees verder.


Genna Sosonko

 
Hein de Vries schaaktoernooi 2007

Maandag 31 december 2007 - Dit toernooi blijft een prachtige afsluiting van het jaar. Schaken zoals het wellicht zou moeten, temidden van goede vrienden, biertje erbij en een beetje kleppen. En toch de schaakbelangen niet uit het oog verliezen. Allemaal ingrediënten om er elk jaar weer een succes van te maken. Lees verder.

 
Geen worst voor winnaar Reinderman

Zaterdag 8 december 2007 - Door Johan Hut. Het Cultural Village Toernooi in Wijk aan Zee kreeg vorig jaar een flinke opwaardering toen werd besloten dat de toernooiwinnaar een uitnodiging zou krijgen voor de C-groep van het Corus-toernooi. Veel onderhandelingen waren daarvoor niet nodig, want beide toernooien hebben dezelfde toernooidirecteur. Lees verder.

 

 
Gemeente Velsen wint nipt schaak-4-kamp 2007

Zaterdag 1 december 2007 - Zelden was er zo'n spannende strijd als deze editie van de gemeentelijke schaak4kamp in de IJmond. In een goed gevulde raadszaal van het gemeentehuis te Heemskerk troffen afgelopen zaterdag vier gemeenten elkaar achter de schaakborden. Lees verder. Voor de foto's zie de fotogalerij.


Schakers in actie

 
Cultural Village Chess Tournament - verslag ronde 9

Woensdag 28 november 2007 - JaJa, en dan is zomaar de enige vegetariër uit het gezelschap de winnaar van het 12e Cultural Village Chess Tournament geworden! Hij lustte zijn tegenstanders wel rauw, maar een lekkere ouderwetse boerenkool? Nee dus. Zelfs niet met ei in plaats van worst. Lees verder.


Toernooiwinnaar
Dimitri Reinderman

 
Cultural Village Chess Tournament - verslag ronde 8

Dinsdag 27 november 2007 - Na een drukke werkdag toog ik opgewekt naar Wijk aan Zee. Vandaag stonden tenslotte weer mooie partijen op het programma. Café de Zon bleek druk bevolkt met Corus Chess medewerkers die dit toernooi leken te gebruiken voor hun jaarlijks uitje. Welhaast het voltallig Comité was aanwezig. Lees verder.

 

 
Cultural Village Chess Tournament - verslag ronde 7

Maandag 26 november 2007 - Het ging er in café de Zon vandaag weet heet aan toe. En wie dan de billen brandt….. Dat is dus blijkbaar aan onze koele Zweedse deelnemer niet besteedt. De mediterrane uitstraling van Julius Armas lijkt daar beter tegen bestand. Welhaast dronken van geluk en iedereen de hand schuddend kwam Armas grijnzend de speelzaal uit, in gezelschap van een droef ogende Ralf Akesson. Lees verder.


Julius Armas

 
Cultural Village Chess Tournament - verslag ronde 6

Zondag 25 november 2007 - Jawel lieve Schaakvrienden, zo is het maar net. Vandaag was min of meer een kopie van afgelopen vrijdag. Voor wat betreft de uitslag dan. En dan heeft de vaste gast van ons toernooi al meteen door wat er gebeurd is. Djurre heb weer een punt! En wat voor één! Lees verder.

 

 
Cultural Village Chess Tournament - verslag ronde 5

Vrijdag 23 november 2007 - Een andere term schoot deze oude man even niet te binnen. Kom ik, koud van m'n werk, puffend van de haast het Café binnenstormen... zie ik Djurre al aan de stamtafel zitten.Tegelijkertijd drukt Joost den Arbiter mij een uitslag in de handen: Julius Armas - Djurre den Heenetn 0-1 in 8 zetten....!!?? En Djurre zat niet bepaald te glunderen. Hier moet iets gebeurd zijn flitst door de grijze cellen. Lees verder.


Dorian - Dimitri

 
Cultural Village Chess Tournament - verslag ronde 4

Donderdag 22 november 2007 - Vandaag vijf partijen waarbij slechts bij één partij (Djurre den Heeten vs Dimitri Reinderman) het verschil in rating navenant was: 252 voor Dimitri. En dat zegt ook weer niet alles. Djurre blijft helaas een wat vreemde voorkeur voor offeren houden, anders waren er zeker kansen voor onze regioheld geweest. Lees verder.


Ralf Akesson

 
Cultural Village Chess Tournament - verslag ronde 3

Woensdag 21 november 2007 - Tsja, op elk toernooi kom je ze tegen. In Wijk aan Zee lijkt een duo zich te lenen om deze wat vervelende klinkende naam opgeprikt te krijgen. Je krijgt toch gauw het stempel van "loser" opgeprikt. Wat mij betreft volledig ten onrechte. Zowel Djurre den Heeten als Julius Armas laten, bij vlagen, echt mooi schaak zien. Lees verder.


Ralf - Thomas

 
Cultural Village Chess Tournament - verslag ronde 2

Dinsdag 20 november 2007 - Zo'n wat druilerige dinsdag in Wijk aan Zee. Een dag voor remises en gauw naar moeders bij de warme kachel. Dat lijkt toch een ijdele hoop die een mens af en toe mag koesteren lijkt me. En dan zitten in café de Zon een tiental schakers die daar dus geheel anders over denken  Lees verder.


Milan - Dimitri

 
Cultural Village Chess Tournament - verslag ronde 1

Maandag 19 november 2007 - Het paard is op de wagen, het startschot is gegeven, de kop is eraf. Kortom, er zijn genoeg synoniemen om aan te geven dat het 12e Cultural Village Chess Tournament (formerly known as Sonnevanck Toernooi) is begonnen. Lees verder.


Djurre den Heeten

 
Aankondiging: Cultural Village Chess Tournament in Wijk aan Zee

Maandag 19 november 2007 - Van maandag 19 tot en met woensdag 28 november wordt in Wijk aan Zee het 12e Cultural Village Chess Tournament gehouden, dat in het verleden bekend was onder de naam Sonnevanck Schaaktoernooi. Doel en opzet van het sfeervolle toernooi is om jonge Nederlandse schakers de gelegenheid te bieden om een meester- of grootmeesterresultaat te halen. Lees verder.

 
Klokseance Vlastimil Hort in Beverwijk

Zaterdag 10 november 2007 - Grootmeester Vlastimil Hort nam het op tegen de leden van het eerste team van de Wijker Toren in een klokseance.


Vlastimil Hort

 
Aankondiging: Schaaktrainingen

Woensdag 7 november 2007 - De Stichting Schaakpromotie IJmond wil mensen de gelegenheid bieden om gezellig samen te schaken en er wat van te leren. Een van de methoden om dit te realiseren is op gezette tijden in het seizoen gezamenlijk aandacht te besteden aan trainingen. Ook dit seizoen worden er weer schaaktrainingen georganiseerd voor de verenigingen aangesloten bij de SSIJ. Lees verder.

 
Reinderman heeft alles onder controle

Zaterdag 3 november 2007 - Door Johan Hut. Schaakclubs in het IJmond-gebied hebben niet te klagen over publiciteit voor hun sport. Ieder jaar staan in januari de kranten in de regio bol van verhalen over het Corus-toernooi. Om de schaakliefhebbers ook in de rest van het jaar iets te bieden, hebben de schaakclubs uit IJmuiden, Beverwijk, Wijk aan Zee, Heemskerk en Uitgeest enkele jaren geleden de Stichting Schaakpromotie IJmond (SSIJ) opgericht.. Lees verder.

 

 
NHSB Herfstveteranenkampioenschap: Frans Arp kampioen

Woensdag 31 oktober 2007 - Vorig jaar is er een begin gemaakt om de herfstveteranenkampioenschappen schaak in IJmuiden te houden. Het toernooi dat dit jaar werd bezocht door ruim veertig spelers van gevorderde leeftijd uit alle delen van Noord-Holland, maar met een schat aan ervaring. Lees verder. Uitslagen en eindstand vind je hier.


Frans Arp - Jan van Dorsselaer

 
Dimitri Reinderman wint IJmondvierkampen 2007

Zondag 28 oktober 2007 - Remise na een bloedstollend tijdnoodduel leverde Dimitri Reinderman 2½ punt op: ruim genoeg voor de ongedeelde winst in de Kroongroep A. Het was de enige beslissende uitslag voor de eindstand in de verschillende invitatiegroepen. In de andere vier eindigden spelers gelijk waardoor maar liefst vier barrages nodig waren. Lees verder.


Dimitri Reinderman

 
Aankondiging: Schaaksimultaan Harmen Jonkman

Zaterdag 25 augustus 2007 - Elke zomer lijken er wel meer optredens en recreatieve activiteiten op te duiken. Maar de jaarlijkse schaaksimultaan in het kader van de Heemskerkse zomeractiviteiten staat al tientallen jaren vast op de agenda. Dit jaar is de simultaangever geen onbekende. Lees verder.


Harmen Jonkman

 
Piet Peelen NHSB snelschaakkampioen 2007

Zondag 17 juni 2007 - Op zondag 17 juni 2007 werd het persoonlijk snelschaakkampioenschap van de NHSB voor de tweede keer georganiseerd op het strand van Wijk aan Zee. De sfeer was prima mede door de prettige deelnemers en de uitstekende wedstrijdleiding door Gerard van der Graaf. Ook het verblijf in het Strandhuis was weer als vanouds. Lees verder.


Het Strandhuis